دانشمندان سیاهچاله‌ی مولکولی ساختند

 
مجله علمی ایلیاد - محققان در این فرآیند به یدومتان (CH3I) و یودوبنزن (C6H5I) اشعه ایکس تاباندند. براساس مطالعات قبلی که با اشعه‌های ایکس ضعیف‌تری انجام شده بود، محققان به این فکر افتادند که بارانی از الکترون از قسمت‌های خارجی اتم ید، می‌تواند به قسمت‌های خالی فروریخته و بعداً با اشعه‌ی ایکس آن‌ها را به بیرون هدایت کرد. این کار باعث از میان رفتن یکی از قویترین پیوندهای الکترونی می‌شود که در واقع این مسئله در اتم ید اتفاق افتاد.

اما این فرآیند در مولکول‌ها متوقف نشد. اتم ید که بار مثبت زیادی بعد از ترک بیشتر الکترون‌ها داشت، الکترون‌های اتم‌های کربن و هیدروژن مجاور را به درون خود کشید که آن الکترون‌ها هم دوباره پس زده شدند. به جای از دست دادن ۴۷ الکترون، اتم ید در مولکول کوچکتر مثل یودومتان ۵۴ الکترون از دست داد که یکی از آن‌ها، همان الکترونی بود که از اتم مجاور گرفته شده بود.

دکتر «آرتم رودنکو» در این باره گفت: «زمانی که این اشعه‌ی ایکس قدرتمند با مولکولی برخورد می‌کند، سنگین‌ترین مولکول چند صد برابر مولکول‌های دیگر اشعه‌ی ایکس را جذب می‌کند. سپس بیشتر الکترون‌های آن خارج شده و بار مثبت زیادی در ید ایجاد می‌کنند. بار مثبت ایجاد شده، الکترون‌هایی را از اتم‌های دیگر به سوی خود می‌کشد و خلاهای موجود را پر می‌کند؛ درست مثل سیاهچاله‌ای که در مدت کوتاهی متولد شده و از بین می‌رود.»

برخلاف سیاهچاله‌های واقعی، این سیاهچاله‌ی مولکولی اجازه می‌دهد که الکترون‌ها دوباره به بیرون کشیده شوند. این الکترون‌ها در مدت یک فمتوثانیه دوباره به بیرون کشیده می‌شوند. یک فمتوثانیه برابر با یک میلیونیم میلیاردیم ثانیه است. دکتر «دنیل رولز» از دانشگاه کانزاس اظهار داشت: «این چرخه تا زمان نابود شدن مولکول ادامه می‌یابد. از ۶۲ الکترون یودومتان، ۵۴ الکترون آن در این آزمایش پس زده شدند که بسیار بیشتر از مقادیر ثبت شده در آزمایش‌های قبلی با اشعه‌ی ایکس ضعیف‌تر بود. به علاوه، مولکول بزرگتر، یودوبنزن، الکترون‌های بیشتری را از دست می‌دهد.» دکتر «رابین سانترا» از مرکز علوم اشعه‌ی الکترون آزاد در هامبورگ آلمان اظهار داشت: «تا جایی که ما اطلاع داریم، این سطح از یونیزه کردن با استفاده از نور تاکنون بی‌سابقه بوده است.»

درک فرآیند فوق سریع دینامیکی آن می‌تواند در زمینه‌های مختلف استفاده از اشعه‌‌ی ایکس قدرتمند، مانند عکس‌برداری از زیست‌مولکول‌ها، کمک بسیاری کند. دکتر رولز اضافه کرد: «اشعه‌ی ایکس فوق‌قوی ابزار مناسبی برای عکس‌برداری از ذرات زیستی مانند پروتئین‌ها و ویروس‌ها است. اما این اشعه به شئی مورد نظر آسیب زده و یا آن‌را نابود می‌کند. اگر ما بتوانیم مکانیسم ایجاد کننده‌ی آسیب را کشف کنیم، نظریه‌پردازان می‌توانند میزان تغییرات شئی مورد مطالعه پس از تاباندن اشعه را به ما نشان دهند و محققان نیز قادر خواهند بود این آسیب را حذف کرده و یا آثار آن را اندازه‌گیری کنند.»
 
نوشته: SciNews
ترجمه: رضا کاظمی - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چرا در استوا وزن همه چیز کمتر است؟● طلای موجود بر روی زمین چگونه شکل گرفته است؟● چرا خوردن و آشامیدن قبل از انجام جراحی ممنوع است؟● سنگین‌ترین قطعه طلای جهان کجاست؟● حل معمای ۵۰۰ ساله‌ی لئوناردو داوینچی● چگونه لیزر می‌تواند رعد و برق را متوقف کند؟● دانشمندان با امواج صوت اجسامی را جابه‌جا کردند● چرا برخی رنگ‌ها مانند قهوه‌ای در رنگین‌کمان‌ها نیستند؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟