به خودتان و کودکان اعتماد بنفس کاذب ندهید!

زمانی که والدین بیش از حد نیاز کودکان را مورد تشویق و تمجید قرار داده و با بزرگنمایی‌های بیش از حد تلاشی جهت بهبود عیب و نقص‌ها در کودکان نمی‌کنند  به مرور زمان این نوع از اعتماد بنفس کاذب در وجود فرد شکل می‌گیرد و متأسفانه در صورت عدم اصلاح این ویژگی فرد را با مشکلات بسیاری در زندگی مواجه می‌سازد.
زمانی که والدین بیش از حد نیاز کودکان را مورد تشویق و تمجید قرار داده و با بزرگنمایی‌های بیش از حد تلاشی جهت بهبود عیب و نقص‌ها در کودکان نمی‌کنند به مرور زمان این نوع از اعتماد بنفس کاذب در وجود فرد شکل می‌گیرد و متأسفانه در صورت عدم اصلاح این ویژگی فرد را با مشکلات بسیاری در زندگی مواجه می‌سازد.
مجله موفقیت ایلیاد - بی شک برخورداری از حد مناسبی از از جمله ویژگی‌های مطلوبی است که برای برقراری ارتباط با اطرافیان جهت پیشرفت و موفقیت در زندگی به آن نیازمندیم. علم روانشناسی را شناخت توانایی‌ها و استعدادهای فردی می‌داند که این شناخت سبب حرکت به سمت تحقق اهداف در فرد می‌شود. اما گاه این میزان از در برخی به صورت غیر واقعی و بیش از حد معمول نمود پیدا می‌کند و به نوعی ی کاذب در فرد ایجاد می‌شود که نه تنها مطلوب به شمار نمی‌رود که از ویژگی‌های فردی و اجتماعی بسیار نامناسبی است که در بسیاری مواقع برای اطرافیان خسته‌کننده می‌باشد. این افراد عموماً توانایی‌های خود را به صورتی غیر واقعی و بیش از اندازه در نظر گرفته، به نقاط ضعف خود توجه چندانی نداشته و خود را برتر و بهتر از سایرین تصور می‌کنند. آنان درک درستی از واقعیت‌ها نداشته و قادر به پذیرش عیب و نقص‌های خود نیستند و گاهاً با نگاهی تحقیر‌آمیز نظرات خود را به دیگران تحمیل می‌کنند، در نتیجه برقراری ارتباط با این گونه افراد بسیار سخت و تا حد زیادی ناراحت‌کننده و کسالت‌بار می‌شود.
این شکل از بروز در فرد در اغلب اوقات از زمان کودکی در فرد شکل می‌گیرد، زمانی که والدین بیش از حد نیاز کودکان را مورد تشویق و تمجید قرار داده و با بزرگنمایی‌های بیش از حد تلاشی جهت بهبود عیب و نقص‌ها در کودکان نمی‌کنند که به مرور زمان این نوع از کاذب در وجود فرد شکل می‌گیرد و متأسفانه در صورت عدم اصلاح این ویژگی فرد را با مشکلات بسیاری در زندگی مواجه می‌سازد.

-    پیامدهای کاذب در زندگی فردی و اجتماعی

از پیامدهای برخورداری از کاذب در دراز مدت انزوا و گوشه‌گیری است. افرادی که به صورت مداوم به تعریف و تمجید از خود می‌پردازند در ابتدای هر رابطه دوستان بسیاری را در اطراف خود خواهند داشت اما به مرور زمان به دلیل نادیده گرفتن نقاط ضعف خود و توانایی‌ها و نقاط قوت دیگران دوستان و نزدیکان خود را از دست خواهند داد. اصولاً انسان‌ها به برقراری ارتباط با افراد موفق که در زندگی آنان تأثیرگذارند متمایل‌اند و چنانچه پس از مدت زمانی فرد را فاقد چنین خصوصیاتی بیابند ارتباط خود را با وی به اتمام می‌رسانند و این سبب انزوا و تنهایی فرد دارای کاذب می‌شود.
از دیگر پیامدهای کاذب در افراد بروز خسارت‌های گاه جبران ناپذیر روحی، روانی و مالی  می ‌اشد. این عده به دلیل تصورات منحصر به فرد بودن از درک واقعیت‌های زندگی عاجزند، خود را فردی خاص و جذاب می‌بینند و در روابط زناشویی تفکراتشان را برتر می‌پندارند و بر همسر خود تحمیل می‌کنند که این سبب بروز اختلافات در روابط زناشویی و نهایتاً منجر طلاق و جدایی می‌شود. خسارت‌های مالی نیز از دیگر تبعات این خصوصیت به شمار می‌رود. افراد دارای کاذب در عرصه‌ی کسب و کار و تجارت عموماً در تصمیم‌گیری‌ها با مشکل مواجه‌اند و به دلیل احساس خودبرتر‌بینی در عرصه‌ی تجارت به دلیل عدم آگاهی و کافی در آن زمینه و عدم استفاده و مشاوره از نظرات متخصیصن با یک مثلاً سرمایه‌گذاری اشتباه یا خرید و فروش نادرست به دلیل عدم درک بازار مشتریان با شکست مواجه می‌شوند.  
همانگونه که در ابتدا عنوان شد کاذب معمولاً از دوران کودکی در فرد شکل می‌گیرد حال آن‌که به راستی چه عواملی در بروز کاذب در کودکان دخیل‌اند؟

-    چرا کاذب در کودک شکل می‌گیرد؟

توجه بیش از حد به خواسته‌های کودک زمینه‌ی بروز کاذب در وی را فراهم می‌آورد. زمانی که والدین کلیه‌ی خواسته‌ها و نیازهای کودک را تأمین می‌کنند نوعی احساس رضایت درونی در وی ایجاد می‌شود که وی یاد می‌گیرد بدون تلاش نه چندان زیاد به خواسته‌های خود دست یابد و این فرایند وی را به سمت رفتارهای متکبرانه سوق می‌دهد و زمینه‌ساز ایجاد کاذب در وی می‌شود. در جامعه و در برخی شرایط بی‌توجهی به خواسته‌ها و نیازهای این فرد وی را به شدت مضطرب و خشمگین ساخته و سبب ایجاد احساس ضعف و ناتوانی در وی می‌شود. بنابراین به طور معمول می‌توان گفت کودکانی که بیش از حد مورد تعریف و تمجید از سمت خانواده دوستان و همسالان خود قرار می‌گیرند به مرور زمان کمتر مایل به پذیرش عیب و نواقص رفتاری خود خواهند شد و در صورت مواجهه با افرادی که آنان و عملکرد آنان را مورد قرار می‌دهد به شدت برخورد خواهند کرد و بدین ترتیب هیچگاه قادر نخواهند بود که به درکی درست از میزان توانایی‌ها و نقاط ضعف خود دست یابند.

-    روش‌های مقابله با کاذب در کودکان

به رخ کشیدن توانایی‌های فردی از جمله رفتارهای شایع افرادی است که از ی بیش از حد برخوردارند. این افراد در اکثر مواقع به مرکز توجه دیگران بودن علاقه مندند و متأسفانه در شرایطی که نقاط ضعف خود را نمی‌بینند ناتوانی‌ها و نقاط ضعف اطرافیان را به صورتی تحقیرآمیز بیان می‌کنند. وظیفه‌ی والدین در چنین شرایطی اهمیت احترام به اطرافیان به کودکان می‌باشد. کودکان باید بیاموزند که هر فرد از خصوصیات و توانایی‌ها و استعدادهای خاص و منحصر به فردی برخوردار است و و همه‌ی افراد در همه جوانب عالی نخواهند بود و این مسئله هرگز به منزله‌ی ضعف و عدم توانایی آنان نخواهد بود.  تشویق کودکان به بروز رفتارهایی از سر مهربانی و تواضع در حد مطلوب در برابر توجهات اطرافیان از دیگر وظایف والدین جهت پیشگیری از بروز کاذب و رفتارهای متکبرانه در کودکان خواهد بود. خوب است کودکان بیاموزند در صورت دستیابی به موفقیتی که در نتیجه‌ی تلاش و سخت‌کوشی خود به دست آورده‌اند در پاسخ به تشویق و تبریک اطرافیان در حدی شایسته با عزت نفس خود متواضعانه برخورد کنند. این نگرش آنان را از رفتارهای متکبرانه در میان گروه همسالان و اطرافیان خود دور نگه می‌دارد.
کودکان به دستکم نگرفتن توانایی‌های دیگران از دیگر راه‌های مقابله با کاذب در آنان می‌باشد. افراد دارای کاذب هر گونه فرصت رقابتی را به دلیل کم ارزش بودن دستکم گرفته، آن را رد می‌کند و بدین ترتیب فرصت یادگیری بسیاری از مسائل جدید را از خود می‌گیرند. علاوه بر این، این افراد به همین دلیل برای دستیابی به موفقیت خود را ملزم به تلاش چندانی نمی‌بینند که اتفاقاً همین عامل سبب ایجاد شکست در موقعیت‌های رقابتی برای آنان می‌شود.
به چالش کشیدن کودکانی که از حدی از کاذب برخوردارند جهت تصحیح الگوی رفتاری آنان موثر است. مواجه شدن با برخی شکست‌ها و اشتباهات حجم زیادی از بیش از حد کودک را کاهش می‌دهد و وی را با واقعیت روبرو می‌سازد. در واقع چالش‌های پیش رو کودک را با نقاط ضعف خود آشنا می‌کند و وی را مجبور به تلاش برای بهبود آنان می‌نماید.
صداقت با کودکان از مواردی است که در پیشگیری از بروز این حالت بسیار تأثیرگذار می‌باشد. زمانی که رفتارهای نادرست وی را به آنان گوشزد می‌کنید یا برای برقراری ارتباطی سازنده با کودک خود تلاش می‌کنید تا کودک هرگز واقعیت وجودی خود را فراموش نکرده و از تکبر و غرور به دور بماند زمینه‌ی بروز کاذب در وی را به میزان قابل توجهی کم می‌کنید!
پذیری نیز یکی از بهترین روش‌ها جهت مقابله با این نقیصه شخصیتی است. اطرافیان رفتار، گفتار و توانایی‌های ما را از دیدگاه خود ارزیابی و نقاط ضعف و ایرادات ما را در قالبی سازنده به ما ارائه می‌کنند. پذیرش در کودکان در جهت رفع نقاط ضعف برای پیشگیری از بروز بسیاری از مشکلات در کودکان در بزرگسالی بسیار کارآمد و تأثیرگذار می‌باشد.  
لازم است به کودکان پایبندی  به تعهدات خود را دهیم. آنان باید بدانند که پیش از هرگونه تعهد به انجام کاری نسبت به انجام آن کار خوب فکر کنند. در بسیاری موارد کاذب فرد را در شناسایی توانایی‌های خود دچار اشتباه می کند، این فرد به فعالیتی تعهد می‌دهد که از پس انجام آن بر نمی‌آید. بنابراین کودکان باید یاد بگیرند در ارزیابی مهارت‌ها و توانایی‌های خود واقع بین باشند که این مسئله با کاذب در تضاد است.  
متاسفانه می‌توان گفت کاذب در کودکان ریشه‌ی بروز بسیاری از اختلالات جدی در فرایند رشد و تربیت آنان خواهد بود که اثرات نامطلوب آن در بزرگسالی نیز زندگی فردی و اجتماعی وی را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد، در این راستا والدین با اتخاذ راهکارهای مناسب در صورت مشاهده‌ی این گونه اختلالات رفتاری حتی در صورت نیاز مشورت با متخصیص ملزم به رفع آنان در کودکان خود می‌باشند. 
گردآورندهمجله موفقیت ایلیاد
ما را در اینستاگرام دنبال کنید ...ما را در تلگرام دنبال کنید ...ما را در آپارات دنبال کنید ...مطالب مشابه● زنان برجسته ایرانی در عرصه علم● با نکاتی جهت تقویت قدرت اراده آشنا شویم!● انواع خطاهای شناختی کدامند؟● چگونه ورودی‌های ذهن‌مان را کنترل کنیم؟● با غم غربت چه کنیم؟!● چگونه با افسردگی پس از فارغ التحصیلی مقابله کنیم؟!● با احساس بی‌کفایتی مقابله کنیم!● حافظه‌ی دیداری چیست و چگونه می‌توان آن را تقویت نمود؟● مهارت‌های شغلی مورد علاقه‌ی کارفرمایان کدامند؟● با مهم‌ترین مهارت‌های اجتماعی آشنا شوید!جدیدترین مطالب● رشته معماری در نیوزیلند● اپلای با مدرک دانشگاه آزاد● بورسیه فول فاند welcome UK انگلستان 2022● دانشگاه‌های برتر کشور کانادا برای تحصیل در رشته Data Science● انکولوژی در انگلستان● نقاط مثبت تحصیلات تکمیلی در کشور کانادا● هفته اول اقامت برای دانشجویان بین المللی در کشور کانادا● پنج شغل با تقاضای بالا در کشور کانادا در سال ۲۰۲۳● نوشتن SOP برای رشته‌های مدیریتی● کلگری مقصدی برتر برای دانشجویان بین‌المللی ● دوره‌های وکالت در کانادا● تحصیل در رشته سم‌شناسی در انگلستان● فرهنگ کار در کشور استرالیا● آشنایی با رشته علوم مواد دانشگاه تورنتو● دانشگاه‌ها و کالج‌های هنر و طراحی در کشور کانادا● بورسیه چونینگ انگلستان● منابع کاریابی در استرالیا● راهنمای ویزای استرالیا و الزامات ورود به این کشور● برای سفر به استرالیا به چه چیزهایی نیاز داریم؟● با حقوق کاری خود در استرالیا آشنا شوید.