خویشاوندی ساکنان شرق آسیا و انسانهای عصر سنگی

مجله علمی ایلیاد - محققی به نام «آندرئا مانيکا» میگوید: «از دیدگاه ژنتیکی، جمعیت ساکن شمال شرقی آسیا در طی هشت هزار سال، دستخوش تغییرات بسیار اندکی شده است. غاری معروف به «دروازهی دیوید» بقایای شکارچیان عصر سنگی را در خود جای داده و شواهدی از تولید پارچه را در خود دارد.»
دانشمندان خبر از کشف پیوستگی ژنتیکی چشمگیری، میان جامعهی ساکن شرق آسیا و اجداد عصر سنگیشان میدهند. این یافتهها، مغایرت قابل توجهی با تحلیل ژنومها در غرب اروپا دارند؛ جایی که درونریزش پیوستهی مهاجرتها در سطح انبوه منجر به پیچیدگی تاریخ ژنتیکی منطقه شده است. آخرین اکتشاف مربوط به استخراج موفقیتآمیز DNA از بقایای هشت هزار سالهی اجسادِ پنج شکارچی، مربوط به غاري در شرق روسیه است. محققان به شباهتهای تعجببرانگیزی میان ژنهای شکارچیان و ژنومهای چندین گروه نژادی معاصر، در شرق آسیا دست یافتند.
شواهد و قرائن جدید که در نشریهی Science Advances نیز ارائه شده است، بیان میدارد که حداقل برخی از ساکنان منطقه شرق آسیا، دارای سوابق ژنتیکی نسبتاً پیوستهای بودند که به دورهی نوسنگى بر میگردد. قویترین شباهتهای ژنتیکی در میان مردمان اولچى، که در منطقهای در نزدیکی مرزهای سه کشور روسیه، چین و کره شمالی در کنار رود آمور در سیبری شرقی قرار دارند، یافت شده است. آندرئا مانيکا، محقق در دانشگاه کمبریج در طی گفتگوی مطبوعاتی خاطر نشان کرد: «به محض اینکه ما انسانها، به وصلتها و درهمآمیزی محلی مبادرت ورزیدیم، شکارچیان عصر نوسنگی و مردمان امروزی منطقه اولچى، از دیدگاه ژنتیکی ویژگیهای یکسانی را شامل شدند، اگر چه هزاران سال فاصله میان آنها وجود دارد.»
اولچى و فرهنگ آنان، به مانند سایر افراد بومی شرق آسیا در حال ناپدید شدن است. «ورونيکا»، محقق دانشگاه کمبریج میگوید: «اینها گروههای قومی با جوامع سنتی و ریشههای عمیق در شرق روسیه و چین هستند که فرهنگ، زبان و جامعههایشان با شتاب زیادی، در حال طی کردن روند نزولی و زوال هستند.» پژوهشهای ما گویای آن است که این گروهها، دودمان ژنتیکی قوی و پایداری را پديد میآورند که با شکارچیان عصر نوسنگی ارتباط مستقیم دارد. این شکارچیان هزاران سال پیش در منطقهی یکسانی سکنی گزیده بودند.
نوشته: بروکس های
ترجمه: مجله علمی ایلیاد