ساخت دقیق‌ترین نقشه‌ی توزیع ماده‌ی تاریک در جهان

این تصویری سه‌بعدی از بازسازی توزیع توده‌ی ماده‌ی تاریک، در یک خوشه‌ی کهکشانی دوردست است که از داده‌های عمق کیهانِ تلسکوپ فضایی هابل به دست آمده است. ماده‌ی پنهان در این نقشه شامل جمعیت همواری از ماده‌ی تاریک است که توده‌ای شکل‌اند. ما نمی‌دانیم این توده‌ها برای چیست و چه معنایی دارند!
 
مجله‌ علمی ایلیاد - محققان دانشگاه ییل، یکی از دقیق‌ترین نقشه‌های ماده‌ی تاریک را خلق کرده‌اند که به ما کمک می‌کند، اسرار کیهان را بشناسیم. ما هنگام مشاهده‌ی کیهان، تقریباً کور هستیم! بر اساس یافته‌های دقیق، ۲۷ درصد جهان ماده‌ی تاریک، ۶۸ درصد آن انرژی تاریک و حدود ۵ درصد آن ماده‌ی معمولی است. از این ۵ درصد نیز تا کنون مقدار کمی را دیده‌ایم. اما همه‌ی چیزی که می‌توانیم ببینیم، همان ۵ درصد است و بقیه‌ي ۹۵ درصد باقیمانده، از دید ما پنهان است.
 
ماده‌ي تاریک نوعی ماده‌ی ناشناخته است که هیچ نوع انتشار و یا برهم‌کنشی ندارد که مثل نور، از جنس تابش الکترومغناطیس باشد. بنابراین، ما نمی‌توانیم واقعاً آن را ببینیم. اما می‌دانیم که این ماده به نوعی وجود دارد؛ چرا که تأثیرات گرانشی آن را می‌تولنیم ببینیم. مانند پدیده‌ای که هم‌گرایی گرانشی نامیده می‌شود.

پدیده‌ي لنز گرانشی زمانی مشاهده می‌شود که توزیعی از ماده، مانند خوشه‌ای از کهکشان‌ها، مابین رصدگر و یک منبع نور، در فاصله‌ی دور قرار گیرد. نور طی سفر خود، از منبع به سمت ناظر، وقتی به نزدیکی خوشه‌ی کهکشانی می‌رسد، خم می‌شود. با مطالعه‌ی شکل و جهت تعداد زیادی از کهکشان‌های دوردست و میانگین‌گیری از جهت آن‌ها، میدان هم‌گرایی در هر ناحیه، اندازه‌گیری می‌شود.

از این روش می‌توان برای اندازه‌گیری توزیع جرم، در آن ناحیه نیز استفاده کرد. به‌ویژه توزیع زمینه‌ی ماده‌ی تاریک را می‌توان بازسازی کرد.

«پریاموادا ناتاراجان»، محقق اصلی این کار می‌گوید: «با استفاده از داده‌های سه خوشه، دانه دانه بودن ماده‌ی تاریکِ درون خوشه‌ها را با جزئیات دقیق و با موفقیت نقشه‌برداری کرده‌ایم. ما تمام توده‌های ماده‌ی تاریک که داده‌ها، اجازه‌ی آشکارسازی آن‌ها را می‌دادند، نقشه‌برداری کرده‌ و دقیق‌ترین نقشه‌ی توپولوژی ماده تاریک را تولید کرده‌ایم.»

آن‌ها اساساً هم‌گرایی مربوط به اجرام عادی را مشاهده کرده‌اند. بقیه‌ی همگرایی‌های مشاهده شده، یعنی آن‌هایی را که نمی‌توان به‌ وسیله‌ی ماده‌ی معمولی توضیح داد، حاکی از حضور ماده‌ی تاریک هستند. در صورتی که این مشاهدات را بارها و در جهت‌های مختلف انجام دهید، در پایان نقشه‌ای از توزیع ماده‌ی تاریک خواهید داشت.

ناتاراجان اضافه کرد: «با وجود اینکه در حال حاضر، ما محتوای دقیق کیهان و مقادیر ماده‌ی تاریک و نحوه‌ی توزیع آن را می‌دانیم، اما موجودیت آن همچنان دست نیافتنی باقی مانده است.»

نکته‌ی قابل توجه این است که این نقشه شباهت نزدیکی به شبیه‌سازی‌های کامپیوتری پیشین دارد که نشان می‌دهد، اخترشناسان تصور بسیار خوبی از وقایع جهان پیرامون دارند. این حقیقت که اخترشناسان تنها توسط شواهد غیرمستقیم، ماده‌ی تاریک را با چنان دقت قابل توجهی پیش‌بینی کرده‌اند، شاهدی است بر اینکه، این بخش از علم تا چه اندازه در سال‌های اخیر پیشرفت داشته است.
 
نوشته: zmescience
ترجمه: فاطمه صفایی - مجله‌ علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟