یافتن گونه‌ای جدید از آبزی باستانی

 
مجله علمی ایلیاد - گونه‌ی جدیدی از خزنده‌های دریایی متعلق به دوره‌ی کرتاسه از روی فسیل‌های کشف شده از سواحل فرسایش یافته‌ی رود ولگا تشخیص داده شد. پلیوسورها یا همان پلیوسوروئیدها در واقع نوع گردن کوتاهی از پلسیوسورها هستند؛ خزنده‌های دریایی که نسبت به خویشاوندان گردن دراز خود دارای سرعت بیشتری هستند. این موجودات دایناسور نیستند و خویشاوندان دور لاک‌پشت‌های مدرن هستند.

پلیوسورها دارای چهار باله‌ی بزرگ، سر بزرگ، آرواره‌های به شدت قدرتمند و دندان‌های متعدد بوده‌اند و ماهی، نرم‌تنان سفالوپود و دیگر خزندگان دریایی را شکار می‌کرده‌اند. آن‌ها بین ۲۲۰ میلیون سال پیش در دوره‌ی تریاس و ۷۰ میلیون سال پیش در دوره‌ی کرتاسه زندگی می‌کرده‌اند و عموماً در دریاهای پیش از تاریخ که شامل اروپای امروزی می‌شود، یافته می‌شده‌اند. پلیوسور پیدا شده‌ی جدید، «لوسخان ایتیلنسیز» نامیده شده است و در اوایل کرتاسه حدود ۱۳۰ میلیون سال پیش زندگی می‌کرده است.

جمجمه‌ی تقریباً سالم آن حدود ۱۵ سال پیش توسط باستان‌شناس دانشگاه ایالتی اولیانوفسک، دکتر «گلب اوسپنسکی» یافت شده است. دکتر «والنتین فیشر» به‌عنوان محقق دانشگاه لیگ بلژیک می‌گوید: «جمجمه‌ی لوسخان حدود ۱.۵ متر طول دارد و نشان می‌دهد که این موجود اندازه‌ی بزرگی داشته است؛ ولی پوزه‌ی آن مانند حیوانات آبزی شکارچی ماهی از قبیل بعضی از گونه‌های دلفین رودخانه‌ای، بسیار بلند و باریک بوده است. این ویژگی یکی از قابل توجه‌ترین ویژگی‌های پلیوسورها است، چرا که نشان می‌دهد پلیوسورها در مناطق گسترده‌تری از آن چه تا کنون تصور می‌شد، ساکن شده‌اند.»
 
محققین می‌گویند: «با تحلیل دو مجموعه داده‌ی جامع که آناتومی و ریخت‌شناسی متناسب با محیط زیست را در پلسیوسورها شرح می‌دهد، با استفاده از پیشرفته‌ترین روش‌ها، دریافتیم که حین تکامل پلسیوسورها (مخصوصاً پس از دوره‌ای مهم انقراض در پایان دوره‌ی ژوراسیک حدود ۱۴۵ میلیون سال پیش) چندین هم‌گرایی تکاملی به وقوع پیوسته است. یافته‌های جدید همچنین انشعابات موجود در انقراض نهایی پلسیوسورها که چند ده میلیون سال قبل از دایناسورها رخ داده را مشخص کرده است. به هر حال نتایج نشان می‌دهد که پلسیوسورها قادر بوده‌اند پس از آخرین انقراض عصر ژوراسیک، زنده بمانند؛ ولی پس از آن به انقراض دیگری برخورده‌اند که این بار آن‌ها را در قعر اقیانوس‌های باستانی مدفون کرده است.» اخیراً مقاله‌ای با عنوان پلیوسور جدید در مجله‌ی Current Biology به چاپ رسیده است.
 
نوشته: انریکو دلازارو
ترجمه: امید محمدی - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● کشفی جدید در هرم بزرگ فرعون خوفو● اهرام مصر در ابتدا به چه شکل بوده‌اند؟● چرا آمریکا هنوز در اندازه‌گیری‌ها با کل جهان متفاوت است؟● راز سر به مُهر روم باستان افشا شد● عیسی مسیح در چه تاریخی متولد شده است؟● کشف نشانه‌های نیم‌میلیون ساله انسان‌ها در لهستان● کشف یک دایناسور ۷۶ میلیون‌ساله‌ی مومیایی شده● کشف قدیمی‌ترین قلب جهان● نئاندرتال‌ها چه زمانی از بین رفتند؟● انسان‌تباران از چه زمانی روی دو پا راه می‌رفته‌اند؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟