شناسایی ناهنجاری گرانشى بر روی زمین

 
مجله علمی ایلیاد - فیزیک نوین ما را به مفاهیم دور از عقل و عجیبِ «واقعیت» عادت داده است؛ به ویژه فیزیک کوانتومی که به گذاشتن اشیا در حالات «برهم‌نهی» شهرت دارد. برای مثال، نمی‌توان در مورد زنده یا مرده بودن گربه شرودينگر با قطعیت تصمیم گرفت. اما مکانیک کوانتومی می‌تواند در برخی مواقع نافذ و حتی مخرب باشد.

فیزیکدانان همواره در جستجو و بررسی تقارن بوده‌اند. تقارن یا قرينگى به این معنا است که می‌توان یک شئی را به روشی تغییر شکل داد که همچنان پایدار و بدون تغییر باقی بماند. برای نمونه، توپی کاملاً گِرد می‌تواند به زاویه‌ای دلخواه بچرخد، اما همواره یکسان بنظر می‌رسد. به گفته‌ی فیزیکدانان، این توپ در زیر چرخش‌ها از حالتی متقارن برخوردار است. به محض شناسایی تقارن سیستمی فیزیکی، پیش‌بینی ویژگی‌های دینامیکی آن امکان‌پذیر می‌شود. اما گاهی اوقات قوانین مکانیک کوانتومی باعث نابودی تقارنى می‌شوند که بدون مکانیک کوانتومی بی‌هیچ دردسری در دنیا وجود دارد. حتی این امر برای خود فیزیکدانان نیز عجیب به‌نظر می‌رسد؛  به طوری که نام «ناهنجاری» را بر این پدیده نهاده‌اند. 


ناهنجاری‌های کوانتومی

در بازه‌ای بسیار طولانی‌مدت از تاریخ، این ناهنجاری‌های کوانتومی به دنیای فیزیک ذرات محدود شده بودند و در آزمایشگاه‌های شتاب‌دهنده‌ی بزرگ از قبیل «برخورد دهنده بزرگ هادرونى» در مرکز سرن سوئیس بررسی می‌شدند. اما حالا نوع جدیدی از مواد به نام «شبه فلزهای ويل» به ما اجازه می‌دهند تا شرایط را برای کارکرد «ناهنجاری کوانتومی نابودکننده تقارن» در پدیده‌های روزمره از قبیل جریان الکتریکی فراهم کنیم. در این مواد عجیب و غریب، الکترون‌ها به‌طور موثر و بسیار شبیه به ذرات بنیادی مطالعه شده در شتاب دهنده‌های پُرانرژی رفتار می‌کنند. یکی از ویژگی‌های عجیب این ذرات آن است که نمی‌توانند در حالت آسایش بمانند و همواره با سرعت ثابتی حرکت می‌کنند. آن‌ها ویژگی دیگری به نام «اسپين» دارند؛ مثل آهنربای کوچکی است که به ذرات متصل باشد. اسپين می‌تواند موافق یا مخالف جهت حرکت، عمل نماید. 

گروهی بین المللی از دانشمندان وجود اثری بنیادی را در بلور تایید کرده‌اند که قبلاً تصور می‌شد در جهان ژرف قابل مشاهده باشد. نوعی ناهنجاری کوانتومی در آزمایش‌ها به تایید رسیده که قبلاً بررسی آن به سختی انجام می‌گرفت. نتایج بدست آمده در مجله Nature منتشر شده است. وقتی صحبت از ذرات راست یا چپ دستی می‌شود، منظورمان پدیده‌ی «دستسانی» است. درحالت عادی، دو گونه‌ی مختلف از ذرات می‌توانند تقارن‌های مجزایی داشته باشند و تعداد آن‌ها به‌طور جداگانه حفظ شود. اما ناهنجاری کوانتومی می‌تواند همزیستی مسالمت‌آمیز آن‌ها را از بین برده و ذره‌ی راست دستی را به ذره‌ی چپ دستی و بالعکس تبدیل کند. 

گروهی بین‌المللی از فیزیکدانان اعم از دانشمندان ماده و نظریه‌پردازان ریسمان که مقاله خود را در مجله‌ی Nature منتشر کردند، موفق به شناسایی چنین ماده‌ای شده‌اند؛ اثری از عجیب‌ترین ناهنجاری کوانتومی که قبلاً تصور میشد به‌واسطه‌ی انحنای فضا-زمان پدید آمده باشد. در نظریه‌ی نسبیت انیشتین هم به این مساله اشاره شده است. اما در کمال ناباوری، دانشمندان دریافتند که این اثر در ویژگی‌های فیزیک حالت جامد نیز وجود دارد؛ قسمت عمده‌ای از صنعت محاسبات بر پایه آن قرار دارد، یعنی از ترانزیستورهای کوچک گرفته تا مراکز داده اَبری. 

دکتر «ژوهانس گوث» دانشمند مرکز تحقیقات IBM و نویسنده‌ی ارشد مقاله گفت: «ما این ناهنجاری کوانتومی اساسی را برای نخستین بار به‌صورت آزمایشی در زمین مشاهده کردیم که اهمیت بسیار فوق العاده‌ای در درک ما از جهان دارد. اکنون ما می‌توانیم دستگاه‌های حالت جامد نوینی بر پایه این ناهنجاری بسازیم که قبلاً هرگز تصور نمی‌شد برخی از مسائل موجود در وسایل الکترونیکی کلاسیک را دور بزنند.»

محاسبات جدید با استفاده از روش‌های نظریه‌ی ریسمان نشان داد که ناهنجاری گرانشى زمانی در ایجاد جریان نقش دارد که همزمان به اعمال میدان مغناطیسی، میزان دمای ماده نیز افزایش یابد. پروفسور «کارل لندستاينر» یکی از نویسندگان مقاله و نظریه‌پرداز ریسمان در موسسه‌ی فیزیک نظری UAM/CSIC خاطر نشان کرد: «این کشفی باورنکردنی است. ما می‌توانیم به روشنی نتیجه‌گیری کنیم که شکست تقارن یکسانی در هر سیستم فیزیکی قابل مشاهده است؛ چه در آغاز جهان اتفاق افتاده باشد و چه اینک در زمین درحال وقوع باشد.» به پیش‌بینی دانشمندان IBM، این اکتشاف به طیف وسیعی از پیشرفت‌ها در حوزه‌ی حسگرها، کلیدها، دستگاه‌های برقی و سایر وسایل نیازمند به انرژی منجر خواهد شد. همچنین، میزان مصرف نیرو بهبود خواهد یافت. 
 
نوشته: Futurism
ترجمه: منصور نقی‌لو - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چرا در استوا وزن همه چیز کمتر است؟● طلای موجود بر روی زمین چگونه شکل گرفته است؟● چرا خوردن و آشامیدن قبل از انجام جراحی ممنوع است؟● سنگین‌ترین قطعه طلای جهان کجاست؟● حل معمای ۵۰۰ ساله‌ی لئوناردو داوینچی● چگونه لیزر می‌تواند رعد و برق را متوقف کند؟● دانشمندان با امواج صوت اجسامی را جابه‌جا کردند● چرا برخی رنگ‌ها مانند قهوه‌ای در رنگین‌کمان‌ها نیستند؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟