انقراض عظیم دایناسورها عامل تسریع فرگشت پرندگان

 
رادیو ایلیاد
انقراض عظیم دایناسورها عامل تسریع فرگشت پرندگان
 
مجله علمی ایلیاد - بر اساس تحقیقات جدید، انقراض بزرگ کرتاسه-ترشیاری که رویدادی در ۶۵ میلیون سال پیش، بر اثر برخورد سیارکی بزرگ به زمین به وجود آمد و زمین را از وجود دایناسورها تهی کرد، منجر به شتاب‌گیری سرعت فرگشت ژنتیکی پرندگان بازمانده شد و این بازماندگان بسیار کوچک‌تر از نیاکان خود در زمان پیش از انقراض بودند.

«جاکوب بِرو»، دانشجوی دکتری دانشگاه کرنل و محقق ارشد این تحقیقاتِ منتشرشده در مجله‌ی Systematic Biology در این‌باره گفت: «شواهدی مستحکم مبنی بر احتمال وقوع کاهش اندازه‌ در بسیاری از اُرگانیسم‌ها پس از انقراض وجود دارد. تمام شواهد بررسی‌شده، نشان از وجود سازگاری با پرنده‌های متأثر از اثر «لی‌لی‌پوت» در خلال انقراض بزرگ کرتاسه-ترشیاری دارند.»

از دیگر نویسندگان این مقاله، «دانیل فیلد»، دیرین‌زیست‌شناس فرگشتی دانشگاه بث در بریتانیا در این باره گفت: «پرنده‌های کوچک‌تر سرعت متابولیسم بالاتر و مدت زمان نسلی کوتاه‌تری دارند. فرضیه‌ی ما این است که این ویژگی‌های زیستی مهم که بر روی سرعت فرگشت دی‌ان‌ای تاثیر می‌گذارند، احتمالاً بر اثر رویداد کرتاسه-ترشیاری به وقوع پیوستند.»

گروه تحقیقاتی به دلیل وجود مبحث «سنگ‌ها و زمان» از دیرباز، به این نوع پرسش و پاسخ پرداختند. مطالعات مختلف معمولاً اختلاف‌نظرهایی در خصوص تخمین سنی به‌دست‌آمده‌ی اُرگانیسم‌های مختلف از قدمت فسیل‌ها و حدس و گمان‌های بر پایه‌ی ساعت مولکولی دارند. ساعت مولکولی از سرعت تغییر توالی‌های دی‌ان‌ای، با فرض داشتن سرعتی ثابت، برای تخمین زمان پیدایش گونه‌های جدید استفاده می‌کند.

محققان در این‌باره اظهار داشتند: «اما اگر انقراض کرتاسه-ترشیاری علت افزایش موقت سرعت ساعت مولکولی پرندگان بوده باشد، این مسئله می‌تواند توضیحی برای برخی از تناقضات باشد.» برو اضافه کرد: «کاهش اندازه در خلال این انقراض کاملاً طبق انتظار است.»

دکتر فیلد در این باره گفت: «حرف آخر این است که با افزایش سرعت فرگشت ژنتیکی پرندگان، ممکن است این انقراض به‌صورت موقت باعث تغییر سرعت ساعت مولکولی پرندگان شده باشد. ممکن است فرآیندهای مشابهی بر روی فرگشت بسیاری از گروه‌های جانداران، نظیر گیاهان، پستانداران و ... در خلال این انقراض، تاثیر گذاشته باشد.»

همچنین محققان اظهار دارند ممکن است فعالیت‌های انسانی، نظیر افزایش شکار، تخریب زیستگاه و تغییرات اقلیمی که منجر به انقراض حیوانات می‌شوند، الگویی مشابه با اثر لی‌لی‌پوت را در دنیای امروز شبیه‌سازی کند. برو خاتمه داد: «در حال حاضر، نسل‌کشی متوجه‌ی بزرگ‌ترین حیوانات زمین، نظیر گربه‌های بزرگ، فیل‌ها، کرگدن‌ها و وال‌ها است. ما باید تفکر در مورد محافظت را، نه تنها به‌منظور حفظ تنوع زیستی، بلکه بررسی تاثیر رفتار ما بر روی آینده‌ی فرگشت، آغاز کنیم.»
 
نوشته: SciNews
ترجمه: رضا کاظمی - مجله علمی ایلیاد
منبع: sci-news.com
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● آیا مارها می‌توانند صداها را بشنوند؟● کدام حیوانات میدان مغناطیسی را حس می‌کنند؟● گران‌ترین مایع دنیا چیست؟● رفتار جنسی عجیب زرافه‌ها● کشف عجیب جنسیتی در بین گنجشک‌ها● سگ‌ها چند سال عمر می‌کنند؟● زمان برای کدام حیوانات زودتر می‌گذرد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟