بررسی ذرات اولیه‌ای که سیاره‌ها را ساختند.

 
مجله علمی ایلیاد - تحقیقات جدید نشان می‌دهد که غبار کیهانیِ سازنده‌ی منظومه‌ی شمسی، از ستاره‌های AGB  آمده است. دانشمندان ذراتی که گرد هم آمدند تا منظومه‌ی شمسی را بسازند، ردیابی کردند. این ذرات از «ستاره‌های شاخه‌ی غولی مجانبی»، یا اصطلاحاً AGB برخاسته است.

ستاره‌های AGB شش برابر بزرگتر از خورشید ما هستند و هزار برابر درخشندگی بیشتری دارند. این کوتوله‌های سرخ، با انبساط مواد داخل‌شان، لایه‌های بیرونی خود را از دست می‌دهند، به عبارتی پوست می‌اندازند. این مواد که از پوست‌انداختن کوتوله‌های سرخ حاصل می‌شود، تبدیل به ابر میان‌ستاره‌ای از گرد و غبار شده که مواد تشکیل دهنده‌ی ستاره‌های جدید و همچنین قرص پیش‌سیاره‌ای خواهد بود.

اگرچه اکثر این غبار بسیار قدیمی در طی شکل‌گیری سیارات از بین رفته است، درصد کمی از این گردوغبار همچنان در شهاب‌سنگ‌هایی که برسطح زمین برخورد می‌کنند وجود دارند و قابل بازیابی هستند. مدت طولانی‌ای می‌شود که دانشمندان اجزاء سازنده‌ی کهکشان راه‌شیری را از ستارگان AGB کشف کرده‌اند و روی این تئوری کار کرده‌اند. اما تحلیل‌های شیمیایی روی غبارهای میان‌ستاره‌ای قدیمی با گردوغبار AGBها که دانشمندان انتظارش را داشتند، مطابقت نداشت.

آخرین تحقیقات منتشر شده در مجله‌ی  Nature Astronomyنشان می‌دهد که هم‌جوشی هسته‌ای در AGBها خیلی هم مطابق انتظارات ستاره‌شناسان رخ نمی‌دهد. فراوانی هم‌جوشی هسته‌ای بین دو پروتون و یک ایزوتوپ بسیار سنگین از اکسیژن، یعنی اکسیژن-17 دو برابر بیشتر از میزان تخمین زده‌شده، رخ می‌دهد.

تعداد دفعاتی که واکنش هم‌جوشی هسته‌ای در ستارگان AGB رخ می‌دهد، غبار موجود در شهاب‌سنگ‌های قدیمی را توجیه می‌کند. دانشمندان این نوع از واکنش هم‌جوشی هسته‌ای را در آزمایش‌های صورت گرفته در آزمایشگاه اخترفیزیک هسته‌ای زیرزمینی، که آزمایشگاهی واقع در ایتالیا است و حدوداً ۳،۴۰۰ متر زیر سطح دریا قرار گرفته است.

«ماریالویزا آلیوتا» از دانشگاه ادینبرگ در گزارشی خبری می‌گوید: «برای ما بسیار رضایت‌بخش است که توانستیم در حل معمای اصالت غبارهای سازنده‌ی سیارات، که برای مدتی دراز حل‌نشده‌ باقی‌مانده بود، کمک کرده باشیم. تحقیقات ما بار دیگر اهمیت اندازه‌گیری دقیق واکنش‌های هسته‌ای که داخل ستارگان رخ می‌دهد را نشان داد.»
 
نوشته: بروکس های
ترجمه: مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟