رصد لکه‌ای مرموز در منظومه‌ی شمسی

 
مجله علمی ایلیاد - تلسکوپ فضایی هابل متعلق به ناسا و آژانس فضایی اروپا، عکس‌هایی از طوفان بزرگی در نپتون گرفته که در حال تضعیف شدن است. طوفان‌های تاریک نپتون، برای اولین بار توسط فضاپیمای ویجر۲ در دهه‌ی ۱۹۸۰ کشف شدند. از آن زمان به بعد، فقط هابل به‌خاطر وضوح نور آبی‌اش توانسته این طوفان‌های فرار را دنبال کند. این طوفان‌ها در طول سالیان از دیده‌ها پنهان شده و مجدداً نمایان گشته‌اند. هابل دو طوفان تاریک در اواسط دهه‌ی ۱۹۹۰ کشف کرد و آن دو پس از مدتی ناپدید شدند.

آخرین طوفان که برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۵ مشاهده شد، در حال حاضر روند تضعیف شدن در پیش گرفته است. به مانند لکه‌ی سرخ بزرگ مشتری، این طوفان هم در جهت مخالف باد می‌وزد و موادی را بخش‌های عمیق زیرین جو سیاره‌ی غول یخی را لایروبی می‌کند. این رویداد به اخترشناسان فرصتی منحصربه‌فرد می‌دهد تا بادهای عمیق نپتون را مورد مطالعه قرار دهند که امکان اندازه‌گیری مستقیم‌شان وجود ندارد. مواد لکه‌ی تاریک شاید عمدتاً شامل هیدروژن سولفید باشند.

دکتر «جاشوا تولفسون»، از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی گفت: «خود ذرات خاصیت بازتابندگی بالایی دارند؛ آن‌ها فقط قدری تاریک‌تر از ذرات موجود در جو پیرامونی‌ هستند. بر خلاف لکه‌ی سرخ بزرگ مشتری که حداقل برای دو قرن قابل مشاهده بوده است، گردبادهای تاریک نپتون فقط چند سال عمر دارند. این اولین طوفانی است که در حین مرگش رویت شده است.»

دکتر «آگوستین سانچز لاوگا»، از دانشگاه شهر باسک، اظهار داشت: «ما هیچ شواهدی از چگونگی شکل‌گیری این گردبادها یا سرعت چرخش آن‌ها نداریم. این احتمال می‌رود که آن‌ها از نوعی ناپایداری در بادهای غربی و شرقی نشأت گرفته باشند.»

رفتار این گردباد با آنچه که محققان پیش‌بینی کرده بودند، فرق دارد. دکتر «مایکل وانگ» از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی گفت: «این‌طور به‌نظر می‌رسد که ما از دوره‌ی مرگ این گردباد عظیم عکس می‌گیریم و این پدیده با موارد مشاهده شده‌ی قبلی فرق دارد. این شبیه‌سازی‌های پویا نشان می‌دهد که آنتی سایکلون‌های زیر برش بادی نپتون احتمالاً به سمت استوا کشانده می‌شوند. ما فکر می‌کردیم به محض اینکه گردباد به استوا نزدیک شد، از هم گسیخته و شاید صحنه‌ای شگفت‌انگیز از فعالیت ابری به‌وجود می‌آورد.»

اما بر خلاف تصورات، لکه‌ی تاریک با افول مواجه شده است. بر خلاف لکه‌ی سرخ بزرگ مشتری، لکه‌ی نپتون تحت تاثیر جت‌های بادی متعدد قرار نمی‌گیرد. ظاهراً نپتون فقط سه جت پهناور دارد. یافته‌های تحقیق در مجله‌ی Astronomical منتشر شده است.
 
نوشته: SciNews
ترجمه: منصور نقی‌لو - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟