رویدادهای نجومی فروردین‌ماه ۱۳۹۷

 
مجله علمی ایلیاد – سال نو مبارک؛ ضمن عرض شادباش آغاز سال ۱۳۹۷ هجری شمسی و آرزوی سالی پُر از سلامتی، موفقیت و آگاهی برای همه‌ی مردم جهان، به‌ویژه هم‌وطنان و فارسی‌زبانان عزیز، رویدادهای نجومی فروردین‌ماه ۱۳۹۷ را به اطلاع شما می‌رسانیم تا از زیبایی‌های آسمان در این ماه آگاه باشید و از آن‌ها لذت ببرید. پیش از آغاز شرح رویدادهای نجومی ماه فروردین، از آغاز آن برای شما می‌گوییم، آغاز بهار و رخداد اعتدال بهاری.
 

۲۹ اسفند ۱۳۹۶؛ اعتدال بهاری

اعتدال بهاری، به معنی پایان زمستان و آغاز بهار است و در سنت ایرانیان آغاز سال جدید شمسی. اعتدال بهاری ۲۹ اسفند ۱۳۹۶، برابر با ساعت ۱۹:۴۵ دقیقه است. از این روی فردای آن روز، اول فروردین ۱۳۹۷ و آغاز سال نو شمسی خواهد بود.
 

۳ فروردین؛ مقارنه ماه و ستاره‌ی الدبران

مقارنه به معنی نزدیک شدن ظاهری دو جرم آسمانی به هم، از دید ناظر زمینی است. در روز ۳ فروردین‌ماه، ساعت ۲:۰۳ بامداد ماه و ستاره‌ی درخشان الدبران، مقارنه‌‌ای را رقم می‌زنند. حرکت ماه در این روز به‌گونه‌ای است که به مکان ستاره‌ی الدبران در پس‌زمینه‌ی آسمان نزدیک می‌شود. نهایت نزدیکی این دو جرم برابر با ۰.۹ درجه است. پس منتظر مقارنه‌ی ماه با ستاره‌ی سرخ درخشان الدبران باشید. این شب فرصت خوبی برای عکاسان آسمان شب برای ثبت این مقارنه‌ی نزدیک است. این مقارنه در ۴ اسفند ۱۳۹۶ نیز روی داده بود.
 

۴ فروردین؛ تربیع اول ماه

پس از گام ماه نو، در این شب ماه به گام دوم خود، یعنی تربیع اول ماه رجب رسیده است که در ساعت ۱۹:۰۵ شامگاه رخ می‌دهد. در این شب ماه در مرز بین صورت‌فلکی‌های دوپیکر و جبار قرار دارد.
 

۶ فروردین؛ ماه در حضیض

ماه در مدار بیضوی خود به‌دور زمین می‌چرخد و در روز ۶ فروردین به نقطه‌ی «حضیض» یا همان کمترین فاصله‌ی خود به زمین می‌رسد. در این روز، ماه ۳۶۹،۱۰۴ کیلومتر نسبت به زمین فاصله دارد که کمترین فاصله در ۳۰ روز گذشته‌ی آن خواهد بود. این حضیض در ساعت ۲۰:۴۷ رخ می‌دهد.
 

۷ فروردین؛ مقارنه ماه و خوشه‌ی کندوی عسل

در این شب ماه در گره‌ی صعودی خود قرار دارد و مقارنه‌ای با خوشه‌ی ستاره‌ای باز M44 خواهد داشت. این خوشه واقع در صورت فلکی خرچنگ در تاریخ ۷ فروردین با ماه مقارنه‌ی ۲.۲ درجه‌ای دارد. این مقارنه در ساعت ۴:۲۲ بامداد رخ خواهد داد.
 

۸ فروردین؛ مقارنه‌ی ماه و ستاره‌ی قلب‌شیر

پس از مقارنه با خوشه‌ی ستاره‌ای کندوی عسل، ماه به ملاقات ستاره‌ی درخشان قلب‌شیر می‌رود. این دو جرم سماوی در ساعت ۱۷:۰۸ به فاصله‌ی ۱ درجه‌ای خود می‌رسند.
 

۱۱ فروردین؛ ماه کامل

گام سوم، قرص ماه کامل است. قرص کامل ماه رجب در روز ۱۱ فروردین و ساعت ۱۶:۰۷ بعد‌ازظهر روی می‌دهد. ماه در این شب، در صورت‌فلکی سنبله قرار خواهد داشت.
 

۱۴ فروردین؛ مقارنه‌ی ماه و سیاره‌ی مشتری

ماه در این روز و در ساعت ۱۷:۴۴ به بیشترین مقدار نزدیکی ظاهری خود با سیاره‌ی غول گازی مشتری می‌رسد. این بیشینه‌ی نزدیکی ظاهری ۳.۹ درجه است.
 

۱۴ فروردین؛ زحل در حضیض خورشیدی

سیاره‌ی زحل در مدار بیضوی خود به دور خورشید، دارای نقاط اوج و حضیض است. در روز ۱۴ فروردین ۱۳۹۷ زحل به نزدیک‌ترین فاصله‌ی خود با خورشید در مدار خود می‌رسد که معادل تقریباً ۱.۳۵ میلیارد کیلومتر است. زحل در این شب ساعت ۱ بامداد طلوع می‌کند و شما تا طلوع خورشید، فرصتی حدوداً ۵ ساعته برای رصد آن دارید.
 

۱۸ و ۱۹ فروردین؛ مقارنه‌ی سه‌گانه‌ی ماه و سیاره‌های زحل و مریخ

نوع دیگری از مقارنه وجود دارد، که به «مقارنه‌ی ترکیبی» معروف است. این نوع مقارنه، بین بیش از دو جرم روی می‌دهد. در ماه فروردین، یکی از این مقارنه‌ها در دو شب متوالی رخ می‌دهد؛ بین ماه و سیاره‌های زحل و مریخ.
در شب نخست، یعنی ۱۸ فروردین، سیارات زحل و مریخ با یکدیگر مقارنه‌ای ۲.۴ درجه‌ای خواهند داشت. در این شب ماه از نظر ظاهری به زحل نزدیک‌تر و از مریخ دورتر است.
بیشینه‌ی نزدیکی ظاهری ماه و سیاره‌ی زحل در ساعت ۱۶:۲۰ روز ۱۸ فروردین است که مقارنه‌ای ۱.۹ درجه‌ای دارد. همچنین ماه در ساعت ۲۱:۴۵ همین روز، با سیاره‌ی مریخ مقارنه‌ی ۳.۱ درجه‌ای دارد.
در شب دوم، ۱۹ فروردین، ماه در پیش‌زمینه‌ی سیارات حرکت کرده و این مقارنه یک شب دیگر ادامه خواهد داشت، اما در این شب ماه به مریخ نزدیک‌تر و از زحل دورتر می‌شود.
 

۱۹ فروردین؛ ماه در اوج – تربیع دوم

در این روز ماه به نقطه‌ی اوج مداری خود با زمین می‌رسد. یعنی بیشترین فاصله با زمین در گردش اخیر خود به دور زمین. این فاصله در ساعت ۹:۰۲ صبح ۴۰۴،۱۴۵ کیلومتر خواهد بود. چندی بعد و در ساعت ۱۰:۴۸ ماه تربیع نهایی خود را پشت‌سر خواهد گذاشت.
 

۲۱ فروردین؛ ماه در گره‌ی نزولی

ماه در ۷ فروردین از گره‌ی صعودی عبور کرد و در روز ۲۱ فروردین در ساعت ۱۱:۳۹ صبح از گره‌ی نزولی خود نیز عبور می‌کند.
 

۲۵ فروردین؛ مقارنه‌ی ماه و سیاره‌ی عطارد

در ساعت ۱۲:۵۴ ظهر روز ۲۵ فروردین، ماه به نزدیکی ظاهری با سیاره‌ی عطارد می‌رسد. این نزدیکی به میزان ۳.۹ درجه است.
 

۲۷ فروردین؛ ماه نو رجب

ماه آخرین گام خود را در این شب می‌پیماید و هلال ماه نو شعبان روئیت خواهد شد. طبق پارامترهای روئیت‌پذیری ماه نو، هلال شب اول شعبان، در ساعت ۵:۲۷ صبح کامل می‌شود و غروب همین روز هلال رصد خواهد شد و ۲۸ فروردین اول شعبان خواهد بود.
 

۳۰ فروردین؛ ملاقاتی دوباره

در کمتر از یک ماه شمسی، ماه و ستاره‌ی الدبران مقارنه‌ی دیگری خواهند داشت؛ دومین مقارنه در فروردین ۱۳۹۷. این مقارنه در ساعت ۸:۱۵ صبح روی می‌دهد و میران نزدیکی ظاهری این دو جرم ۱.۱ درجه است.
 

۳۱ فروردین؛ ماه در حضیض

ماه در گردش اخیرش به دور زمین، باز هم به نقطه‌ی حضیض رسیده است؛ نزدیک‌ترین فاصله با زمین که به میزان ۳۶۸،۷۱۳ کیلومتر است.
 
استخراج رویدادها: علی عمانی - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟