هابل از انعکاس نور ابرنواختری در دور دست‌ها خبر داد.

 
مجله علمی ایلیاد - تلسکوپ فضایی هابل، توانست یکی از کمیاب‌ترین پدیده‌های نجومی که «انعکاس نور» نام دارد را مشاهده کند. این پدیده در کهکشان M82 رخ داد که در فاصله‌ی حدود ۱۱.۴ میلیون سال نوری از زمین در راستای صورت فلکی دب اکبر قرار دارد.

ابرنواختر «SN2014J» در ناحیه‌ی بالا و سمت راست M82 رخ داد و با حرف X نام‌گذاری شد. تصاویر ثبت شده نشان‌دهنده‌ی گسترش لایه‌ای نور هستند که در نتیجه‌ی انفجار ستاره‌ای ایجاد شده و در فضای میان ستاره‌ای منتشر می‌شود. این پدیده‌ی انعکاس نور نام دارد. این تصاویر ۱۰ ماه الی ۲ سال پس از این اتفاق ثبت شده‌ است؛ به عبارت دیگر از تاریخ ۶ نوامبر ۲۰۱۴ الی ۱۲ اکتبر ۲۰۱۶ تصاویری گرفته شده است.

صدایی که در کوه می‌پیچد مثالی برای انعکاس هستند. انعکاس زمانی اتفاق می‌افتد که امواج صدا از سطح کمانه کرده و به گوش شنونده می‌رسند. فضا نیز انعکاس مخصوص به خود را دارد؛ با این تفاوت که این انعکاس توسط نور ساخته می‌شود و نه توسط صدا. انعکاس در فضا زمانی رخ می‌دهد که نور مانند ابرهای گرد و غبار پراکنده می‌شود.

ستاره‌شناس دانشگاه M&A تگزاس، «یو یانگ» و همکارانش از تلسکوپ هابل برای این رصد کمک گرفته‌اند. یکی از اخترشناسان این چنین توضیح داد: «انعکاس نور به این دلیل رخ می‌دهد که نور ابرنواختر از فواصل  مختلفی عبور می‌کند تا به زمین برسد.»

برخی نورهای انفجار نواختری مستقیماً به زمین می‌رسند، اما برخی دیگر به‌طور غیرمستقیم به زمین می‌رسند. در این حالت، نور مانند توده‌ی عظیمی از غبار با طول ۳۰۰ الی ۱،۶۰۰ سال نوری در اطراف ابرنواختر پراکنده می‌شود و به زمین منعکس می‌گردد. دانشمندان می‌گویند: «در کهکشان M82 صفحه‌ای به رنگ آبی روشن دیده می‌شود که همانند شبکه‌ای از ابرهای تکه تکه با ظاهری آتشین است؛ این ظاهر خارق‌العاده ناشی از درخشش انفجار هیدروژن در مرکز این ناحیه است.»

برخوردهای این کهکشان با کهکشان‌های بزرگ اطراف، منجر به شکل‌گیری کهکشان مارپیچی M81 شد که  محلی برای تولد خوشه‌های ستاره‌ای است و از گاز فشرده شده در M82 به‌وجود آمده است. برخی از این ستاره‌ها پس از مدت کوتاهی در انفجاری ابرنواختریِ عظیم، همانند SN2014J، خاموش می‌شوند. نتایج رصدهای بیشتر این گروه، در مجله‌ی Astrophysical و کتابخانه‌ی دانشگاه کرنل منتشر شده است.
 
نوشته: انریکو دلازارو
ترجمه: مرضیه فرجی - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟