حرکات عجیب این دو کهکشان ناشی از چیست؟

 
مجله علمی ایلیاد - اخترشناسان در شیلی، با استفاده از تلسکوپ آرایه میلی‌متری بزرگ آتاکاما، موفق به شناسایی گازهای چرخانی در برخی از ابتدایی‌ترین کهکشان‌های کیهان شدند. نور اجرام دوردست برای رسیدن به زمین قدری طول می‌کشد. به همین دلیل، مشاهده‌ی اجرامی که میلیاردها سال از زمین فاصله دارند، به ما اجازه می‌دهد تا به گذشته نگاه کرده و به‌طور مستقیم شاهد شکل‌گیری اولین کهکشان‌ها باشیم. جهان در آن زمان، مملو از غبار گازهای هیدروژن خنثی بود و این کار، زمینه را برای دیدنِ چگونگی شکل‌گیری اولین کهکشان‌ها با تلسکوپ‌های نوری دشوار می‌کرد.

دکتر «رنسک اسمیت» از موسسه‌ی کیهان‌شناسی کاولی در دانشگاه کمبریج و همکارانش از تلسکوپ آلما برای مشاهده‌ی دو کهکشان کوچک به‌نام‌های «COS-3018555981» و «COS-2987030247» استفاده کردند. این دو کهکشان ۸۰۰ میلیون سال پس از انفجار بزرگ وجود داشتند.

اخترشناسان با تجزیه و تحلیل آثار طیف مادون قرمز حاصل از تلسکوپ آلما، توانستند برای اولین‌بار فاصله‌ی میان این دو کهکشان را تعیین کنند و حرکت درونی گازی را که در رشد آن‌ها تاثیر مستقیم داشت، مشاهده نمایند.

دکتر «استفانو کارنیانی» عضو این گروه از آزمایشگاه کاوندیش کمبریج و موسسه‌ی کیهان‌شناسی کاولی گفت: «قبل از تلسکوپ آلما، ما هرگز نتوانسته‌ایم شکل‌گیری کهکشان‌ها را با چنین جزئیاتی ببینیم و حتی نتوانسته‌ایم حرکت گاز را در نخستین کهکشان‌های کیهان اندازه‌گیری کنیم.»

گروه تحقیق دریافت که گازِ موجود در COS-3018555981 و COS-2987030247 به شکل گردباد حرکت می‌کند؛ یعنی بسیار مشابه به کهکشان راه‌شیری خودمان و سایر کهکشان‌های بالغ‌تری که در سال‌های بعد پدید آمدند. علی‌رغم اندازه‌ی نسبتاً کوچک این کهکشان‌ها که تقریباً پنج برابر کوچک‌تر از راه شیری هستند، دو کهکشان مذکور ستاره‌ها را با سرعتی بالاتر از سایر کهکشان‌های جوان ایجاد می‌کردند، اما اخترشناسان از کشف این نکته متعجب شدند که این کهکشان‌ها، بر خلاف تصورات، زیاد متلاطم نبودند.

دکتر اسمیت افزود: «در جهان اولیه، گرانش باعث شد تا گاز به سرعت به درون کهشان‌ها جریان یابد و ستاره‌های جدید گوناگونی به‌وجود بیاورند. همچنین، انفجارهای ابرنواختری شدید حاصل از این ستاره‌ها، باعث متلاطم شدن و آشفتگی گاز شد. ما انتظار داشتیم کهکشان‌های جوان به‌دلیل بی‌نظمی‌های حاصل از انفجار ستارگان از آشفتگی و نابسامانی بالایی برخوردار باشند، اما این کهکشان‌های کوچک از توانایی حفظ آرایش و نظم بهره می‌برند. علی‌رغم اندازه‌ی کوچکی که دارند، این کهکشان‌ها با سرعت بالایی رشد می‌کنند تا به یکی از کهکشان‌های بزرگسال، مثل کهکشان خودمان تبدیل شوند.»

یافته‌های این گروه، در مجله‌ی Nature منتشر شده است.
 
نوشته: SciNews
ترجمه: منصور نقی‌لو - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟