افزایش غلظت CFCهای مضر برای لایه‌ی اوزون

 
مجله علمی ایلیاد - بر اساس اندازه‌گیری‌های انجام شده توسط دانشمندان «NOAA»، میزان کلروفلوئوروکربن یا همان «CFC-11» دوباره روند افزایشی به خود گرفته و بازیابی لایه‌ی اوزون با خطر مواجه شده است.

پس از آنکه محققان نشان دادند مواد شیمیایی متداول موسوم به «ایروسول» و مواد سردساز، نقش اصلی را در تحلیل لایه‌ی اوزون دارند، تولید کلروفلوئوروکربن به واسطه‌ی پروتکل مونترال قدغن اعلام شد. لایه‌ی اوزون ساکنان زمین را از تابش‌های مضر فرابنفش محافظت می‌کند. دانشمندان در مدیریت اتمسفری و اقیانوسی ملی، غلظت دامنه‌ای از مواد شیمیایی موجود در جو زمین را مورد بازبینی قرار می‌دهند.

دانشمند NOAA آقای «استفن مونتزکا» گفت: «ما چند سایت در سراسر دنیا داریم که فولاد ضد زنگ و محفظه‌های شیشه‌ای را به منظور نمونه‌برداری از هوا به آن‌جا می‌فرستیم. با استفاده از هوای منطقه‌ای پاک، همکاران ما محفظه را پُر کرده و آن‌را تحت فشار قرار می‌دهند؛ این محفظه به ما ارسال می‌شود و محتوای آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهیم.»

دانشمندان از شیوه‌ای به نام «رنگ‌نگاری گازی» برای ایزوله‌سازی و اندازه‌گیری غلظت مواد شیمیایی از قبیل کلروفلوئوروکربن در نمونه‌ها استفاده می‌کنند. اخیراً، مونتزکا و همکارانش مقدار در حال افزایشِ کلروفلوئوروکربن‌ را در نمونه‌های جمع‌آوری شده در هاوایی تشخیص داده‌اند.

آن‌ها نتایج آخرین نمونه‌برداری‌های خود را در مجله‌ی معتبر Nature منتشر کردند. به باور محققان، افزایش مقدار کلروفلوئوروکربن نتیجه‌یِ منبع تازه‌ای از مواد شیمیاییِ خورنده‌ی اوزون است. ظاهراً این منبع در آسیای شرقی قرار دارد. مونتزکا و همکارانش می‌دانند که این منبع جدید است، اما از منشاء دقیق آن اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند. آسیای شرقی منطقه بزرگی است.

مونتزکا افزود: «من همکارانی در چین، کره جنوبی و ژاپن دارم که اندازه‌گیری‌هایی در سراسر منطقه انجام می‌دهند و این کار می‌تواند در تشخیص دقیق منبع انتشار موثر و مفید باشد. امیدوارم از توجهی به این مساله در مقاله حاضر شده است، باخبر باشند و به اهمیت کار خودشان در کمک به ما به منظور شناسایی منبع جدید پی‌ببرند. دانشمندان NOAA هم باید به بررسی مجدد داده‌ها بپردازند؛ NOAA می‌تواند سایر سازمان‌های تحقیقاتی را در جهان ترغیب کند تا با دقت بیشتری به داده‌های خود بنگرند.»

یکی از دلایلِ مشکل آفرین بودن کلروفلوئوروکربن این است که آن‌ها مدت زمان طولانی به دوام و پایداری خود ادامه می‌دهند. آن‌ها عمری به میزان ۵۰ سال دارند و می‌توانند در این بازه‌ی طولانی به استراتوسفر هم بروند. به محض اینکه کلروفلوئوروکربن‌ به لایه‌های فوقانی جو برسند، می‌توانند در اثر تابش‌های خورشیدی فرابنفش شکسته و تجزیه شوند؛ این عامل باعث آزادسازی کلرین می‌شود و این عنصر به نابودی لایه‌ی اوزون می‌پردازد.

مطالعات اخیر نشان داده است که ممنوعیت کلروفلوئوروکربن به کاهش کلرین در استراتوسفر منجر شده و به احیای لایه‌ی اوزون کمک کرده است. اما اگر منابع جدید کلروفلوئوروکربن‌ افزایشِ طولانی مدت کلرین جوی را در پی داشته باشد، فرآیند بازیابی این لایه ارزشمند، به تاخیر خواهد افتاد.
 
نوشته: بروکس های
ترجمه: منصور نقی‌لو - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● منشاء رود نیل کجاست؟● دانشمندان درونی‌ترین هسته‌ی زمین را کشف کردند● آیا کاهش جدی گازهای گلخانه‌ای در دنیا امکان‌پذیر است؟● چرا زلزله‌ی ترکیه و سوریه تا این حد تلفات داد؟● کدام منبع انرژی باعث تکامل حیات شده است؟● نادرترین ماده‌ی معدنی روی زمین چیست؟● هسته‌ی داخلی زمین جهت چرخش خود را تغییر داده است● در ۱۰۰ سال آینده رنگین‌کمان‌های بیشتری خواهیم دید● اَبرها چقدر وزن دارند؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند