چه عواملی در پیری مغز دخیل هستند؟

 
مجله علمی ایلیاد - در مطالعه‌ای بزرگ، مربوط به عکس‌برداری از مغز که در مجله‌ی Alzheimer’s Disease به چاپ رسید، گروهی از متخصصان علوم عصبی و روان‌پزشکان به بررسی بیش از ۶۰،۰۰۰ اسکن مغزی پرداختند که به ۳۱،۲۲۷ نفر تعلق داشت. هدف آنان از چنین کاری، بررسی عوامل دخیل در تسریع روند پیری مغز بود.

نویسنده‌ی ارشد دکتر «دنیل آمن»، روان‌پزشک و موسس کلینیک آمن، بیان کرد: «بر اساس یکی از بزرگ‌ترین مطالعات عکس‌برداری از مغز که تاکنون انجام شده است، اکنون می‌توانیم به بررسی رفتارها و اختلال‌های رایجی بپردازیم که پیری زودرس مغز را به ارمغان می‌آورند. درمان بهتر این اختلال‌ها می‌تواند فرآیند پیری مغز را به تاخیر انداخته و حتی متوقف سازد.»

پروفسور «جورج پِری» دانشمند در کنسرسیوم سلامت مغزِ دانشگاه تگزاس در سن آنتونیو، اظهار داشت: «مطالعه‌ی حاضر یکی از نخستین مطالعات عکس‌برداریِ مبتنی بر جمعیت است. این مطالعات بزرگ می‌توانند نقش اساسی برای پاسخ‌گویی به چگونگی حفظ عملکرد و ساختار مغز در زمان پیری ایفا کنند. تاثیر عوامل قابل اصلاح و غیرقابل اصلاح پیری مغز، می‌تواند به حفظ عملکرد شناختی هم کمک کند.»

دکتر آمن و همکارانش از گوگل، دانشگاه جونز هاپکینز، دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس و کالیفرنیا از روش عکس‌برداری «SPECT» برای تعیین عوامل پیری مغز استفاده کردند. این روش برای اینکه مشخص شود کدام اختلال‌های مغزی رایج می‌توانند پیری سریع و زودرس را پیش‌بینی کنند، به کار برده شد.

محققان به طور کلی ۶۲،۴۵۴ اسکنِ مربوط به بیمارانی را که از اختلال‌های روانی مختلفی رنج می‌بردند، مورد بررسی قرار دادند. از جمله این نوع اختلال‌ها می‌توان به اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی و اختلال بیش‌فعالی و کاهش توجه و حواس اشاره کرد. گروه محققان ۱۲۸ ناحیه از مغز را مطالعه کردند تا سن تقویمی بیمار را پیش‌بینی کنند.

محققان اینگونه توضیح می‌دهند: «برخی از اختلال‌های مغز و رفتارها توانستند پیری سریع را پیش‌بینی کنند؛ مِن‌جمله اختلال اسکیزوفرنی که میانگین ۴ سال پیریِ زودرس را نشان داد؛ اختلال دو قطبی، اختلال بیش‌فعالی، کاهش توجه و سوء‌مصرف مواد نوشیدنی الکلی به ترتیب نشان دهنده‌ی ۱.۶ سال، ۱.۴ سال و ۰.۶ سال پیری زودرس بودند.»

یافته‌های مربوط به سوء‌مصرف حشیش اهمیت بسیار بالایی داشت، زیرا در جوامع امروزی مصرف ماریجوانا در حال تبدیل به ماده‌ای قابل دسترس است و مردم آن را به‌عنوان ماده‌ای بی‌ضرر قلمداد می‌کنند. این مطالعه می‌تواند چنین نگرشی را رد کند. نکته‌ی جالب این است که دانشمندان پیری سریع را در افسردگی و پیری عادی مشاهده نکردند. بر اساس فرضیه‌ی دانشمندان، این عامل به انواع مختلفی از الگوهای مغزی در این اختلال‌ها، نسبت داده می‌شود.

نویسنده و محقق «ساهیت اگان» از شرکت گوگل، گفت: «این مطالعه، گامی مهم در درک چگونگی عملکرد مغز در طول عمر است. نتایج حکایت از آن دارد که می‌توانیم سن فردی را بر اساس الگوهای جریان خونی در مغز پیش‌بینی کنیم. افزون بر این، اصولی هم برای بررسی بیشتر چگونگی تاثیر اختلال‌های روانی بر الگوهای سالم جریان خون در مغز، در نظر گرفته شده است که امیدوار هستیم کمک شایانی در این راستا به ما کند.»
 
نوشته: SciNews
ترجمه: منصور نقی‌لو - مجله علمی ایلیاد
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● چگونه باکتری‌ها به آنتی‌بیوتیک مقاوم می‌شوند؟● غذاها و نوشیدنی‌هایی که الکل دارند و نمی‌دانیم● کرونا خطر بروز بیماری‌های خودایمنی را افزایش می‌دهد● روش تشخیص سریع آلزایمر مهیا شد● دانشمندان درمان جدیدی برای آسیب‌های نخاعی یافتند● کبد چرب بر روی مغز چه تاثیراتی دارد؟● آیا واقعاً مصرف قهوه فشار خون را کاهش می‌دهد؟● حل پازل ۸۰ ساله‌‌ی مرگ کودکانجدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟