چه کسی ناسا را نفرین کرد؟ ناسا در فضا زمین‌گیر شده است.

 
مجله علمی ایلیاد – به‌نظر می‌رسد پاییز ناسا در فضا، خزان‌تر از آن چیزی است که قابل تصور باشد. طی چند ماه گذشته چندین ماموریت فضایی ناسا با مشکلات مختلفی مواجه شده‌اند. برای مثال، هفته‌ی پیش بود که تلسکوپ کهنه‌کار ناسا، «هابل» با از کار افتادن یکی از ژیروسکوپ‌هایش به حالت امن فرو رفت. اما حالا نوبت به یکی دیگر از تلسکوپ‌های ناسا در فضا رسیده است که به حالت امن تغییر وضعیت دهد.

تلسکوپ اشعه‌ی ایکس ناسا به‌نام «چاندرا» اخیرا�' به سرنوشت هابل دچار شده است. در ساعت ۹:۵۵ روز ۱۰ اکتبر ۲۰۱۸ به وقت شرق ایالات متحده‌ی آمریکا بود که این تلسکوپ با فرمان مرکز کنترل، در حالت امن قرار گرفت. در این حالت، تمامی ابزارهای عملیاتی تلسکوپ در حالت پشتیبانی قرار می‌گیرند و تنها پنل‌های خورشیدی انرژی حداکثری را از خورشید دریافت می‌کنند تا تلسکوپ در مدار خود به حیاتش ادامه دهد.

فرمان حالت امن زمانی صادر می‌شود که تلسکوپ در خطری جدی باشد، اما مقامات مرکز کنترل چاندرا اعلام کرده‌اند که همه‌ی ابزار علمی این تلسکوپ فضایی سالم هستند. اما این مقامات از توضیح بیشتر درباره‌ی وضعیت فعلی چاندرا خودداری کردند و مشخص نیست که چرا فعالیت تلسکوپ فضایی چاندرا متوقف شده است.

با اینکه همه‌ی دوستداران فضا و اکتشافات علمی نجومی نگران وضعیت کنونی تلسکوپ‌های محبوب و موفق چاندرا و هابل هستند، نباید فراموش کنیم که هر دوی آن‌ها زمان بسیار بیشتری را از ماموریت اولیه‌ی تعریف شده برای آن‌ها س‍پری کرده‌اند و شاید منطقی باشد که پس از سال‌ها دچار مشکلاتی شوند. تلسکوپ فضایی هابل حدود ۲۸ سال و تلسکوپ فضایی چاندرا حدود ۱۹ سال در حال فعالیت در فضا بوده‌اند.

این ابزارهای ساخته‌ی دست بشر، بدون شک از مهم‌ترین دستاوردهای فضایی هستند که باعث تغییر نگاه ما به جهان پیرامون‌مان شده‌اند و باید برای هر ثانیه از فعالیت‌شان تا به امروز، از آن‌ها سپاسگزار باشیم. به جز این دو تلسکوپ، بشر نمایندگان مشابهی در جاهای دیگر کیهان نیز دارد؛ مریخ‌نورد «فرصت» نیز سال‌ها است که در مریخ حضور داشته است و طی ۱۵ سال فعالیتش کیلومترها بر روی مریخ پیمایش کرده و جز با سابقه‌های فضایی به‌شمار می‌رود. طی تابستان گذشته، مریخ‌نورد فرصت نیز به دلیل ایجاد طوفان شن سهمگینی در سراسر این سیاره، دچار مشکلاتی شد. چرا که لایه‌ای ضخیم از گردوغبار بر روی پنل‌های خورشیدی آن نشسته است و ظاهرا�' دیگر فرصتی برای ادامه‌ی فعالیت بر روی سیاره‌ی سرخ ندارد.

اما همه‌ی ما و کارشناسان و مهندسان ناسا امیدوار هستیم که مشکلات هابل و چاندرا مختصر باشند و به زودی به فعالیت علمی خود در فضا بازگردند. ما منتظر آن‌ها می‌مانیم. س‍پاس هابل؛ سپاس چاندرا...

نوشته: آلفردو کارپینتی
ترجمه: علی عمانی – مجله علمی ایلیاد
 
مجله ایلیاد رادر اینستاگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر تلگرام دنبال کنید...مجله ایلیاد رادر آپارات دنبال کنید...مطالب مشابه● شواهد جدید برای مدل استاندارد کیهان‌شناسی● سیاره‌ی ناهید فعالیت‌های آتشفشانی دارد● قدیمی‌ترین نشانه‌های برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین● تصویری فوق‌العاده از یک برج پلاسمایی بر روی سطح خورشید● کشف درخشان و داغِ جیمز وب● آیا می‌توان بر روی ماه کشاورزی کرد؟ ● آیا بر روی مریخ نیز رعد و برق رخ می‌دهد؟● چند نوع منظومه در کیهان وجود دارد؟● منشاء اَبَرسیاه‌چاله‌های نخستین چه بوده است؟● آیا احتمال انفجار دوباره‌ی جهان وجود دارد؟جدیدترین مطالب● آمار سرقت پس از قانون کاهش مجازات ● چطور لکه‌های مداد را از روی دیوار پاک کنیم؟● غلبه بر یکی از محدودیت‌های قانون اول ترمودینامیک● باکتری‌ها چگونه به مغز حمله می‌کنند؟● دانشمندان گامی دیگر به اینترنت کوانتومی نزدیک‌تر شده‌اند● چطور ویتامین B12 مورد نیاز بدن‌مان را تامین کنیم؟● ورود اورانیوم به خاک چه ارتباطی با کودهای کشاورزی دارد؟● آیا گیاهان هم صدا دارند؟● چطور در خانه توت فرنگی بکاریم؟● چطور جلوی استفراغ شیرخوار را بگیریم؟● چطور برای یک سفر کمپینگ آماده شویم؟● چگونه با عدم تعادل شیمیایی در مغز برخورد کنیم؟● پنج فایده‌ی دارچین برای سلامتی● کدام حیوان بلندترین گردن را در قلمرو حیوانات داشته است؟● چطور رادیاتور خودرو را تخلیه و تعویض کنیم؟● کشف آنزیمی که هوا را به انرژی تبدیل می‌کند● چگونه از شر مگسک چشم خلاص شویم؟● آیا اسب تک‌شاخ واقعاً وجود داشته است؟● چطور هوش هیجانی‌مان را اندازه گیری کنیم؟● منشاء رود نیل کجاست؟