نکاتی برای موفقیت در مصاحبههای استخدامی
مجله موفقیت ایلیاد - مصاحبههای استخدامی یکی از مهمترین و حساسترین مراحل دستیابی به شغل مورد نظر است و یقیناً بارها برای شما نیز این اتفاق افتاده است که در این شرایط پراسترس قرار گیرید، در این شرایط علاوه بر تسلط به مهارتهای تخصصی، چندین نکته روانشناسی نیز میتواند کارگشا باشد. در این مقاله به بررسی نکات مهم و کلیدی برای موفقیت در مصاحبههای شغلی می پردازیم.
یکی از حساسترین و پراسترسترین بخش مصاحبه ملاقات با کارفرمای جدید و ورود به دفتر کار وی است، آراستگی ظاهری، حفظ آرامش و خونسردی، حضور به موقع و عدم تأخیر، داشتن اعتمادبنفس در این شرایط بسیار موثر و حائز اهمیت است. یقیناً صحبت کردن در مورد دانش، مهارتها، تجارب و تخصص شما در حین انجام مصاحبه از اهمیت بسیاری برخوردار است و هر چقدر در این زمینه موفقتر باشید و موفقتر عمل کنید شانس بیشتری در بدست آوردن یک موقعیت شغلی خوب خواهید داشت، یادتان باشد که سوابق کاری شما بخشی از هویت شماست، آمادگی قبلی جهت ارائهی مهارتها و تجربیاتتان داشته باشید در برخی شرایط کارفرمایان بدنبال افرادی با مهارتهای خاص و ویژه هستند، بنابراین بهترین فرصت است که خود و دانش و مهارتهایتان را در ذهن کارفرما تثبیت کنید.
یک بخش از هر مصاحبه شغلی ارائه رزومه میباشد، مهمترین فعالیتهای شما در رزومه شما قرار میگیرد مدارک تحصیلی و سوابق کاری و مراکزی که در آنها به اشتغال پرداختهاید در رزومه قرار میگیرد، نکته مهم در ارائه رزومه کوتاه و مختصر بودن آن است، بهتر است تنها به ذکر دو یا سه تخصص اصلی خود بپردازید و رزومه خود را طبق نیازها و خواستههای آگهی طراحی کنید مطابق بودن این دو با هم تأثیر بیشتری در دعوت به کار از شما دارد ، یادتان باشد گاهی برای برخی از کارفرمایان تخصص عملی شما مهمتر از رزومهای است که ارائه میدهید بنابراین همانقدر که رزومه خود را بینقص و منظم ارائه میکنید باید در مهارتهایتان نیز بینظیر و بینقص باشید.
ظاهر آراسته داشته باشید و متناسب با اصول و فرهنگ سازمان لباس بپوشد در این شرایط پوشدن لباسهای رسمی مانند کت و شلوار انتخاب بهتری از تیشرت و لباسهای راحت تلقی میشود نوع پوشش شما بیانگر فرهنگ و شخصیت شماست و میتواند دید کارفرما را در مورد شما در جهت مثبت یا منقی تغییر دهد، بهتر است قبل از مصاحبه از کشیدن سیگار و جویدن آدامس خوداری کنید و تلفن همراه خود را خاموش یا در حالت پرواز قرار دهید.
زودتر از موعد در محل مصاحبه حضور داشته باشید به این دلیل که رسیدن زودتر از موعد شما، کارفرما را دستپاچه میکند وشرایط آشفته و ناشیانهای برای وی بوجود میآورد. به همان نسبت نیز دیر رسیدن تصور نهچندان جالبی از شما در ذهن مصاحبهکننده به جا میگذارد، آرامش خود را حفظ و استرس را از خود دور کنید، توجه داشته باشید که یک دفترچهی یادداشت با ذکر نام کارفرما به همراه داشته باشید.
یک گام مهم در مصاحبههای شغلی آشنایی با مصاحبهکننده و داشتن اطلاعات کافی در مورد سازمان است هر قدر بیشتر در این رابطه اطلاعات کسب کنید و بیشتر با شرایط کاری مورد نیاز آشنا شوید بهتر میتوانید پاسخگوی سوالات باشید.
انتظارات خود را بیان کنید این امر ارزشگذاری شما را برای خود و سازمان مشخص میکند. داشتن موضع بیطرف و خنثی در رابطه با سازمان یا توقعات کارفرما شما را فردی بیتفاوت نشان میدهد، بنابراین از بیان نظرات خود نهراسید و به خواستههای خود بدون اینکه جنبه مشاجره پیدا کند تأکید کنید.
شاید کمی عجیب به نظر برسد اگر بدانید اکثر مدیران و کارفرمایان استخدام افرادی با سابقه طولانی را به سوابق کاری متعدد ترجیح میدهند، زیرا معتقدند نود درصد از تجربیات موفق کاری بعد از سال اول حاصل میشود، بنابراین حتی اگر از شرایط کاری خود رضایت خاطر ندارید سعی کنید در شرکت بمانید و حداقل دو سال در آن به فعالیت بپردازید، زیرا در نظر مصاحبهکننده یا کارفرمای جدید فردی که دو سال سابقه فعالیت در یک شرکت را دارد به فردی که سابقه پنج سال کار در چندین شرکت مختلف را دارد ارجحیت دارد.
صداقت و راستگویی در حین مصاحبه مهم است زیرا یک مصاحبهکننده ماهر به راحتی میتواند عدم صداقت شما را در کلام متوجه شود، بنابراین بزرگنمایی مهارتها و تجربیات و از آن طرف مخفی و پنهان نگه داشتن عیوب و مشکلات سبب رد شدن شما در مصاحبه خواهد شد ،حتی اگر مصاحبهکننده متوجه عدم صداقت شما در گفتار نشود باید بدانید که انتظارات کارفرما را به این طریق بالا برده اید و اگر نتوانید از پس این توقعات برآیید ادامه همکاری با آن سازمان میسر نخواهد شد.
زبان بدن یکی از نکات جالب توجه برای جلب نظر مصاحبه کننده است، برقراری تماس چشمی، لبخند زدن و صاف نشستن، بخوبی گوش دادن و به نشانه تأیید و تأکید سر تکان دادن نکات مثبت زبان بدن است در مقابل بازی کردن با خودکار یا هر وسیله ای که در دستتان است، خیره شدن به دور دست، تکان دادن زیاد دستها، بیقراری کردن برروی صندلی موارد منفی زبان بدن است که هر کدام از این دو حالت میتواند مصاحبهکننده را تحت تاثیر قرار دهد.
یکی از بدترین اتفاقات ممکن در زمان مصاحبه، بدگویی و عیبجویی از محیط کاری قبلی شماست. بدگویی از سازمان و رئیس و همکاران پیشین این طرز فکر را در ذهن کارفرمای جدید بوجود میآورد که شما فردی با روحیات منفی هستید که مدام غر میزند و احتمالاً در آینده نیز به عیبجویی از سازمان جدید و کارفرمای جدید میپردازد.
از جمله رفتارهایی که در حین مصاحبه شانس قبولی شما را کم میکند زیاد سوال پرسیدن است. سوال در مورد میزان حقوق دریافتی، مقدار و زمان مرخصی ها و ...شانس قبولی شما را کم میکند، زیرا در مصاحبه شما باید پاسخگو باشید نه سوالکننده، مگر اینکه مصاحبهکننده این امکان را به شما بدهد که سوالات خود را بپرسید که آن هم باید بسیار کوتاه و مختصر باشد.
گاهی اوقات افراد برای کم شدن استرس خود فردی را با خود به همراه میبرند. توصیه میشود بشدت از این کار بپرهیزید، زیرا نشانه ضعف شماست و در صورتی که با یک همراه برای مصاحبه به سازمان مذکور مراجعه میکنید حتما به تنهایی وارد اتاق مصاحبه شوید و از همراهتان بخواهید بیرون منتظر شما بماند.
و در نهایت به این نکته توجه کنید که مبنای شروع یک رابطه کاری خوب و مستمر داشتن یک روحیه خوب و انرژی و انگیزه بالاست، طبیعتاً داشتن ذهنی پرمشغله، نداشتن تمرکز، خستگی و آشفتگیهای ذهنی از نتایج فقدان ذهنی سالم و پویاست، بنابراین برای شروع هر کاری وجود سلامت روان و روحیه خوب و انگیزه بالا نیاز است تا شما را از ابتلا به بسیاری ازمشکلات و معضلات مصون نگه دارد.