زنان برجسته ایرانی در عرصه علم
مجله موفقیت ایلیاد - این تنها بخشی از تاریخچه ارزشمند بانوان ایرانی است. دختران و زنانی که یکایک آنها قهرمانان زندگی خود هستند..
ـ مریم میرزا خانی
مریم میرزاخانی متولد ۱۳۵۶ دانش آموخته دبیرستان فرزانگان اولین دانش آ موز دختری است که با دریافت مدال طلای کشوری به تیم ملی المپیاد ریاضی راه یافت و موفق به دریافت دو طلای پیاپی جهانی شد. میرزاخانی پس از اتمام تحصیلات در رشته ریاضی دانشگاه شریف برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا به آمریکا مهاجرت و تحت نظر کورتیس مک مولن از برندگان مدال فیلدز مدرک Phd خود را دریافت نمود. وی در سال ۲۰۱۴ به دلیل تحقیق در زمینه دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانهای آنها عنوان نخستین زن دارنده جایزه فیلدز را به خود اختصاص داد. ایشان در سال ۱۳۹۶ بر اثر ابتلا به سرطان درگذشت. اتحادیه بین المللی انجمنهای ریاضی جهان روز تولد وی ۲۲ اردیبهشت را روز جهانی زن در ریاضیات نام نهادند.
ـ انوشه انصاری
وی متولد ۲۱ شهریور ۱۳۴۵ در مشهد به دنیا آمد و در ۱۸ سالگی به همراه خانواده به آمریکا مهاجرت نمود. انوشه از کودکی به نجوم و فضا علاقه مند بود اما مهندسی الکترویک و علوم رایانه را جهت تحصیل در دانشگاه انتخاب نمود. از دانشگاه جورج واشنگتن مدرک کارشناسی ارشد خود در این رشته را دریافت کرد. وی دارنده مدرک کارشناسی ارشد در رشته ستاره شناسی نیز میباشد. اغلب ایرانیان وی را تنها به دلیل سفر نه روزهاش به فضا میشناسند، اما موفقیتها و خدماتش به علم به مراتب بیشتر از یک سفر تفریحی میباشد. انصاری موسس، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت فناوری ارتباط از راه دور تله کام بود که سال ۲۰۰۱ در ازای ۱۰.۸ میلیون دلار از سهام سونوس مبادله شد. وی همچنین بنیانگذار و مدیر عامل کمپانی Prodea Systems میباشد. در کارنامه کاری وی عنوان کارآفرین موفق، تاجر موفق، جایزه نوآور سیمونز و جایزه ملی پیشگامان فضای ایالت متحده به چشم میخورد.
ـ پردیس ثابتی
پردیس ثابتی متولد ۱۳۵۴ تهران در سه سالگی به همراه خانواده به آمریکا مهاجرت نمود. وی از دوران کودکی به تحصیل و موسیقی علاقه مند بود. ایشان مدرک لیسانس خود در رشته زیست شناسی را از دانشگاه MIT و دو دکترا در رشتههای ژنتیک و پزشکی را از دو دانشگاه معتبر دنیا اکسفورد و هاروارد دریافت نمود و سومین بانویی است که در تاریخ هاروارد به این افتخار نائل میشود.
ثابتی به عنوان استاد مرکز زیست شناسی تکاملی هاروارد مشغول به فعالیت است. CNN در سال ۲۰۰۷ از ایشان به عنوان یکی از هشت نابغهای که زندگی بشر را متحول میسازد نام برد. وی همچنین عنوان یکی از ۱۰۰ زن نابغه جهان را به خود ختصاص داده است.
ـ ترانه رضوی
این پزشک ایرانی از معدود افرادی است که گوگل سلامت کارکنانش را به دست ایشان سپرده است. وی از دانشگاه استنفورد و جورج واشنگتن فارغ التحصیل و به عنوان پزشک داخلی در پالو آلتو کالیفرنیا با بیش از سی و یکسال تجربه در زمینهی کاری خود به فعالیت مشغول است. گفتنی است ایشان در بیمارستان ال کامینو و بهداشت و درمان استنفورد نیز به فعالیت میپردازد.
ـ آلینوش طریان
بانو آلینوش طریان متولد ۱۲۹۹ در خانوادهای ارمنی در تهران به دنیا آمد. ایشان پس از اتمام دوران تحصیل از آموزشگاه انوشیروان دادگر زرتشتیان برای تحصیل در رشته فیزیک وارد دانشگاه تهران شد. طریان از پایه گذاران اختر فیزیک نخستین رصد خانه فیزیک خورشیدی و نخستین تلسکوپ خورشیدی ایران است و به دلیل خدمات ارزندهاش طی سالها عنوان مادر نجوم ایران را به خود اختصاص داده است. وی در ۱۵ اسفند ۱۳۸۹ در سن ۹۰ سالگی چشم از جهان فروبست.
ـ فریناز کوشانفر
فریناز کوشانفر در سال ۱۳۵۵ در تهران به دنیا آمد. پدرش پزشک و پدربزرگ او یک ارتشی بود. ایشان دوران دبیرستان و تحصیل در مقطع کارشناسی برق را در دبیرستان فرزانگان و دانشگاه شریف گذراند و برای تحصیل در رشته برق و کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه UCLA را برگزید. وی برای تحصیل در مقطع دکترا راهی دانشگاه برکلی از برترین مراکز آموزشی آمریکا شد و به دلیل گذراندن بخش زیادی از واحدهای آمار و احتمالات همزمان فوق لیسانس این رشته را نیز اخذ نمود. از افتخارات ایشان میتوان به جایزه مخترع جوان دانشگاه MIT در سال ۲۰۰۸ اشاره کردکه به دلیل طراحی نوعی از میکروتراشهها به وی اهدا شد. ایشان در سال ۲۰۱۱ نیز به عنوان یکی از نخبگان علوم جدید و مهندسی از اوباما جایزه گرفت. نشریه تکنولوژی ریویو او را به عنوان یکی از ۳۵ مخترع برتر جوان دنیا برگزیده است.
ـ مونا جراحی
وی متولد ۱۳۵۵ تهران پس از دریافت مدرک کارشناسی برق از دانشگاه شریف جهت ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا راهی دانشگاه استنفورد شد. ایشان تنها ایرانی است که از نشان استعداد برتر حرفهای جوان سال از باراک اوباما برخوردار گردیده است. جراحی مقطع پسا دکترا و تحقیقات کاربردی خود را نیز در دانشگاه استنفورد صورت داد. پروفسور مونا جراحی از تأثیرگذارترین دانشمندان و محققان ارشد دانشکده علوم کامپیوتر و آزمایشگاه الکترونیک تراهرتز دانشگاه میشیگان میباشد. جایزه پیشگامان مهندسی از آکادمی ملی بنیاد مهندسی گرینجر، جایزه پیشرفت شغلی زود هنگام از بنیاد ملی علوم و جایزه محققین جوان از دفتر تحقیقات نظامی آژانس پروژههای دفاعی پیشرفته از دیگر افتخارات بزرگ این بانوی ایرانی میباشد.
ـ آزاده تبازاده
وی متولد ۱۳۴۶ تهران پس از وقوع جنگ به همراه خانواده به آمریکا مهاجرت نمود. ایشان در سال ۱۹۸۸ در بیست و یک سالگی به عنوان معاون پژوهشی گروه شیمی دانشگاه کالیفرنیا انتخاب شد. آزاده تبازاده کاشف ارتباط میان افزایش گاز دی اکسید ربن ناشی از محصولات مصرفی صنعتی و فرسایش لایه اوزون میباشد. ایشان مدرک دکترای خود در رشته شیمی را از دانشگاه UCLA دریافت و به عنوان محقق ارشد به مرکز تحقیقات ایمز ناسا پیوست. دکتر تبازاده از سابقه تدریس در دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو نیز برخوردار و بیش از ۶۰ مقاله علمی در زمینههای مختلف به جاپ رسانده است. ایشان عنوان یکی از ده استعداد برتر آمریکا در سال ۲۰۰۲ را به خود اختصاص داد.