تقویت مهارت Listening در آزمون IELTS
مجله موفقیت ایلیاد - آزمون آیلتس از مهمترین آزمونهای سنجش زبان انگلیسی است که مدرک آن در سطح بین الملل از اعتبار بسیار بالایی برخوردار است. نمرهی این آزمون در بسیاری از دانشگاههای معتبر دنیا به عنوان معیار مهمی جهت ثبت نام متقاضیان در نظر گرفته میشود. چهار مهارت در این آزمون مورد سنجش قرار میگیرد و لیسنینگ آیلتس که مربوط به مهارت شنیداری افراد میباشد نیز بخشی از این مهارتهای مورد ارزیابی به شمار میرود و کسب نمرهی قابل قبول و مطلوب در این بخش یقیناً تأثیر بسیار زیادی در نمرهی کل این آزمون خواهد داشت. بنابراین برخورداری از آمادگی کافی و تقویت این مهارت زمینه را جهت قبولی در این آزمون با نمرهای بالاتر برای داوطلب فراهم میسازد.
در ادامه به بررسی روشهایی جهت تقویت مهارت لیسنینگ و آمادگی برای شرکت در این آزمون خواهیم پرداخت.
۱ـ با انواع لهجههای انگلیسی آشنا شوید.
در بخش لیسنینگ آزمون آیلتس طیف وسیعی از لهجهها مورد استفاده قرار میگیرد که بیانگر ماهیت بینالمللی این زبان میباشد، بنابراین جهت کسب نمرهی بالا در این بخش از آزمون آشنایی با لهجههای انگلیسی کشورهای مختلف ضرورت دارد. برای این منظور ایستگاههای رادیویی مناطق کوچک را امتحان کنید یا به طور جدی برنامههای تلویزیونی انگلیسی زبان کشورهای مختلف را دنبال و با لهجههایشان آشنا شوید.
۲ـ تمرکزتان را از دست ندهید.
مسلماً در طول آزمون لیسنیگ و حین گوش دادن به سوالات تمرکز کار چندان سادهای به نظر نمیرسد، اما برای موفقیت در این بخش از آزمون لازم است که نهایت تلاش خود را بکنید که کاملاً متمرکز باقی بمانید. برای افزایش تمرکز به تمرینات گوش دادن فعال و موثر نیازمند هستید. فراموش نکنید گوش دادن به فایلهای صوتی در شرایطی که حواستان جای دیگری است نتیجهی چندانی نخواهد داشت. باید عادت کنید زمانی که به یک فایل صوتی یا برنامهای تلویزیونی گوش میکنید کاملاً حواستان را جمع کنید به این ترتیب به مرور زمان تمرکزتان بیشتر میشود. از طرفی باید یاد بگیرید که همانطور که وقتی فردی با شما با زبان مادری صحبت میکند شما در حین گوش دادن به صحبتهای وی به کارهای دیگری هم میپردازید انقدر توجه و تمرکز خود را بالا ببرید که بتوانید حین شنیدن یک فایل انگلیسی به کار دیگری نیز بپردازید و در عین حال متوجه کلام گوینده نیز بشوید. اینگونه تمرینات به شما جهت افزایش تمرکز در زمان آزمون بسیار کمک کننده خواهند بود.
۳ـ نقاط ضعف خود را شناسایی کنید.
جهت موفقیت در این بخش از آزمون آیلتس آشنایی و شناخت نقاط ضعف اهمیت زیادی دارد، بنابراین نقاط ضعف خود را شناسایی و در جهت رفع آن بکوشید و تمرکز خود را بر روی این بخش بگذارید. یکی از روشهای شناسایی نقاط ضعف خود تجزیه و تحلیل نتایج خود در آزمونهای قبلی و تمرکز بر اشتباهات گذشته میباشد.
۴ـ سریالها و فیلمهای انگلیسی را بدون زیر نویس ببینید.
داوطلبانی که دستیابی به نمرات بالاتر از ۷ در آزمون لیسنینگ آیلتس را در نظر گرفتهاند باید بدانند که رسیدن به این نمرات نیازمند تسلط به منابعی فراتر از کتابهای زبان انگلیسی و حتی منابع آیلتس و تافل میباشد و یکی از بهترین منابع در دسترس تماشای فیلمها و سریالهای انگلیسی زبان بدون زیر نویس میباشد. این کار به تقویت مهارت لیسنینگ بسیار کمک میکند چرا که با به چالش کشیدن فرد با بهرهگیری از دیکشنری و اندیشیدن، به معنای جملات دشوار دست مییابند. در این شرایط حتی اگر با دیدن یک فیلم یا سریال موفق شوید درصد کمی از آن را متوجه شوید میتوانید یقین کنید پس از چند ماه با هزاران واژه و ساختار پر کاربرد انگلیسی آشنا خواهید شد.
۵ـ سخنرانی و پادکست گوش کنید.
برای شرکت در آزمون آیلتس نیاز دارید که با واژگان و اصطلاحات رسمی نیز آشنایی کامل داشته باشید. همانگونه که عنوان شد تماشای فیلم و سریالهای زبان انگلیسی به تقویت مهارت لیسنینگ بسیار کمک میکند اما در بسیاری از آنان از اصطلاحات عامیانه بسیار استفاده میشود، بنابراین شنیدن سخنرانیها و پادکستها نیز پیشنهاد خوبی به نظر میرسد. پادکستهای بسیاری از دانشگاههای برتر جهان و یا سخنرانیهای افراد تراز اول در کشورهای انگلیسی زبان در دسترس است که با گوش دادن به آنها میتوانید با بسیاری از اصطلاحات و واژگان رسمی در زبان انگلیسی آشنا شوید.
۶ـ بر ساختار آزمون لیسنیگ آیلتس کاملاً مسلط شوید.
آشنایی کامل با ساختار آزمون آیلتس در موفقیت در این آزمون نقشی کلیدی دارد چرا که شانس داوطلب را در درست حدس زدن افزایش میدهد. افرادی که آشنایی و درک درستی از بخش لیسنینگ این آزمون، ساختار کلی آن، شیب سخت شدن سوالات، انواع پرسشها و ... را دارند با زمانبندی درست و دقت و تمرکز کافی به راحتی میتوانند به سوالات پاسخ دهند. برای دستیابی به نمرهی بالای ۷ به بیش از ۳۰ پاسخ صحیح نیاز است که برخی از این سوالات بسیار دشوار است. برای هر یک از ۴ بخش این مهارت در آزمون فرصت کوتاه چند ثانیهای در اختیار خواهید داشت و از این فرصت باید جهت تحلیل تمام پرسشهای پیش رو بهره گرفت، حتی لازم است پیش از آغاز پخش فایل شنیداری برای تمامی پرسشها به ویژه پرسشهایی که در زمینهی واژهی مورد نظر مطرح است پاسخی منطقی داشت.
۷ـ مدام در پی فراگیری واژهها و عبارات جدید باشید.
به هنگام تماشای فیلم و سریالهای انگلیسی زبان یا شنیدن پادکستها قطعاً با کلمات و عباراتی ناآشنا برخورد خواهید کرد و بهترین شیوه در یادگیری این گونه لغات و عبارات جستجوی معنای آنها در دیکشنری میباشد. در این شرایط در حین تماشای فیلم قسمتهایی از آن را متوقف کنید و به دنبال یافتن معنای عبارات نامفهوم بگردید این کار شاید اندکی کسل کننده باشد و مجبور شوید بخشی از فیلم را برای چند بار ببینید اما فراموش نکنید که این کار در دراز مدت دستاورد شگفت انگیزی در پی خواهد داشت و در یک بازه زمانی چند ماهه موفق به فراگیری جملات کلیدی و تلفظ واژگان بسیاری از همین طریق خواهید شد.
۸ـ درک گفتار متصل
گفتار متصل در بخش لیسنینگ آیلتس زمانی رخ میدهد که کلمات و اصوات با یکدیگر برخورد و درک جمله را برای یک شخص غیر بومی دشوار میکند. برای حل این مشکل راهی جز گوش دادن به صحبتهای افراد بومی که با سرعت نرمال صحبت میکنند وجود ندارد. پادکستها نیز برای این منظور مناسب هستند زیرا میتوانید آنها را نگه داشته و جملات گیج کننده و نامفهوم را بارها گوش کنید تا زمانی که کاملاً برای شما مفهوم باشند. این تمرین و تکرار به تدریج به شما کمک میکند تا به نحوهی اتصال کلمات به یکدیگر آشنا شوید و درک گفتار متصل برایتان آسان شود.
۹ـ یادداشت برداری کنید.
نوع دیگری از گوش دادن فعال یادداشت برداری کردن میباشد. میتوان از آنچه شنیده میشود یادداشت برداری کرد در اینصورت نکتهای از قلم نمیافتد، بنابراین میتوان در زمان پاسخگویی به نکتههای یادداشت شده بهتر فکر کرد.
۱۰ـ ساختن پاسخ در ذهن
از دیگر راهکارهای تقویت مهارت لیسنینگ ساختن سریع پاسخ در ذهن برای محتوایی است که در این بخش دریافت میکنید. این تکنیک علاوه بر صرفه جویی در زمان در نمرهی داوطلب از این بخش نیز بسیار تأثیرگذار خواهد بود.