تقویت مهارت reading در آزمون آیلتس
مجله موفقیت ایلیاد - همانگونه که در مطالب قبل عنوان شد آزمون آیلتس یک آزمون زبان بین المللی است که چهار مهارت اصلی شامل خواندن، نوشتن، مکالمه و شنیدن را مورد ارزیابی و سنجش قرار میدهد. سیستم نمرهدهی این آزمون از ۱ تا ۹ میباشد که عموماً نمرات در محدودهی ۶/۵ تا ۷ جهت پذیرش تحصیلی از دانشگاههای خارج از کشور و یا به قصد مهاجرت کفایت میکند. این آزمون به دو نوع جنرال و آکادمیک تقسیم میشود که ریدینگ و رایتینگ این دو آزمون به دلیل محتوا با یکدیگر متفاوتند.
بخش اول و دوم ریدینگ آیلتس جنرال شامل ۲ تا ۳ متن کوتاه و بخش سوم تنها دارای یک متن بلند است که موضوع آن در رابطه با مسائل اجتماعی و برگرفته از روزنامهها، مجلات و ... میباشد و محتوای این متون به گونهای انتخاب میشوند که توانایی شرکتکننده در فهم متون عمومی را مورد ارزیابی قرار دهند.
ریدینگ آیلتس آکادمیک شامل سه متن بلند تحلیلی، توصیفی، علمی نسبتاً دشوار است که برگرفته از مجلات علمی، کتابها و مقالات عمومی میباشد. این متون چندان تخصصی نیستند و برای پاسخگویی به آنان تنها به دانش کافی در زمینهی زبان انگلیسی نیاز است. در واقع این متون جهت سنجش میزان توانایی آزمون دهندگان در فهم و تحلیل متون علمی، مقالات و کتب درسی طراحی شدهاند.
بخش اول و دوم ریدینگ آیلتس جنرال شامل ۲ تا ۳ متن کوتاه و بخش سوم تنها دارای یک متن بلند است که موضوع آن در رابطه با مسائل اجتماعی و برگرفته از روزنامهها، مجلات و ... میباشد و محتوای این متون به گونهای انتخاب میشوند که توانایی شرکتکننده در فهم متون عمومی را مورد ارزیابی قرار دهند.
ریدینگ آیلتس آکادمیک شامل سه متن بلند تحلیلی، توصیفی، علمی نسبتاً دشوار است که برگرفته از مجلات علمی، کتابها و مقالات عمومی میباشد. این متون چندان تخصصی نیستند و برای پاسخگویی به آنان تنها به دانش کافی در زمینهی زبان انگلیسی نیاز است. در واقع این متون جهت سنجش میزان توانایی آزمون دهندگان در فهم و تحلیل متون علمی، مقالات و کتب درسی طراحی شدهاند.
در این مقاله به بررسی روشهای موثر جهت تقویت این مهارت در آزمون خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.
ـ افزایش دایرهی لغات جهت تقویت ریدینگ آیلتس
از پایهایترین نیازها جهت درک متون آیلتس و به طور کلی هر متن انگلیسی دایره لغات است. بنابراین اگر سطح زبان شما چندان بالا نیست میتوانید به کمک کتابهای لغت عمومی به افزایش دانش لغوی خود بپردازید. این کتابها با برخورداری از انواع مثالها و تمرینات به یادگیری کمک بسیاری میکنند. برای این منظور لازم است برنامهای منظم در نظر بگیرید و متناسب با توانایی خود روزانه به یادگیری ۵ تا ۱۰ کلمهی جدید بپردازید و هر روز علاوه بر کلمات جدید کلمات روز پیش را نیز مرور کنید. برای این منظور میتوانید از فلش کارت استفاده کنید. یادگیری به روش لاینتر نیز در فراگیری لغات بسیار کاربردی است که هم میتوان کارتها را به صورت فیزیکی تهیه کرد و هم از نرم افزارهای موجود در این زمینه استفاده کرد. نرم افزارهای memrise و Anki App از بهترین نرم افزارهای حفظ لغات انگلیسی هستند که بر روی تمام گوشیها قابل نصباند و میتوانید کلمات روزانه خود یا تنها کلماتی که یادگیری آنها دشوار است را در این نرم افزارها وارد و به صورت منظم مرور کنید تا در حافظهتان ماندگار شوند.
ـ تقویت گرامر جهت بهبود ریدینگ آیلتس
برای درک و فهم ساختار جملات و در نهایت مفهوم صحیح جمله تقویت گرامر به شما بسیار کمک خواهد کرد. گاه با اینکه معنای تمام کلمات یک جمله را میدانید اما متوجه مفهوم جمله نمیشوید، علت این امر عدم درک ساختار گرامری جمله است. بنابراین میبینید که علاوه بر آشنایی با لغات تسلط کامل به ساختار گرامری جملات نیز برای فهم متون ریدینگ در آزمون بسیار الزامی است و طراحان سوال برای سنجش توانایی شما به استفاده از ساختارهای گرامری پیچیده علاقه مندند! بنابراین برای موفقیت و کسب نمرهی بالا در این آزمون تسلط به ساختارهای گرامری خصوصاً ساختارهای خاص از اهمیت بسیاری برخوردار است. مطالعهی مستقیم گرامر یک روش برای تقویت این مهارت است و روش بعدی مطالعه متون ریدینگ آیلتس به صورت فعال است که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
ـ مطالعهی فعال متون انگلیسی جهت تقویت مهارت ریدینگ
از بهترین و موثرترین روشها جهت تقویت مهارت ریدینگ برای آزمون آیلتس روش مطالعهی فعال است. در این روش مسئلهی قابل توجه برای افرادی که از سطح زبان بالایی برخوردار نیستند این است که قبل از مطالعهی متون آیلتس از متن سادهتر شروع کنند. اما مطالعهی فعال چیست؟ در واقع مطالعهی فعال به معنای بررسی دقیق و شکافتن متن ریدینگهای آزمون آیلتس میباشد. همانگونه که میدانید بخش قابل توجهی از تمرینات شما به این بخش اختصاص دارد و تنها ده الی بیست درصد از تمرینات صرف زدن تست میشوند بنابراین بدون توجه به زمان شروع کنید به خواندن متن. در ابتدا کلمات نا آشنا را مشخص کنید و ببینید آیا برای درک جمله به فهم معنای تمام کلمات نیاز است و آیا میتوانید با توجه به ادامهی جمله معنی کلمه ناآشنا را حدس بزنید یا خیر. ( البته در نهایت کلمات ناآشنا را در دیکشنری بیابید و یادداشت کنید و به حافظه بسپارید ). قدم بعد در مطالعهی فعال توجه به ساختار جملات و گرامرهاست . توجه کنید اگر ساختاری را متوجه نمیشوید آن را جستجو و یا از افراد مسلط بپرسید. قدم مفید در این بخش استفاده از ساختارهای گرامری در رایتینگهای خودتان میباشد این کار به تسلط شما در این بخش و تقویت این مهارت کمک میکند. علاوه بر توجه به لغات و ساختار جمله توجه به نحوهی بسط داده شدن موضوع نیز هنگام مطالعهی متن از اهمیت برخوردار است، اینکه ببینید نویسنده چگونه موضوع را بیان و بررسی کرده است. برای این کار بهتر است تاپیک سنتنس را مشخص کنید و ببینید موضوع در ادامه چگونه بسط داده شده است.
ـ تمرین روزانه جهت تقویت مهارت ریدینگ و آمادگی برای آزمون
برای بهبود این مهارت به تمرین و زمان نیاز است، زیرا این مهارت نسبتاً کند پیشرفت میکند بنابراین نیاز است که به صورت مداوم و منظم مطالعه و تمرین کنید تا نتیجه بگیرید. کمیت در مطالعه و تمرینات اهمیت چندانی ندارد بلکه کیفیت تمرینات از اهمیت بسیاری برخوردار است. متون و سوالات را به دقت موشکافی کنید و به بررسی سوالات دشوار بپردازید و ایرادهایتان را رها نکنید، زیرا این روش تمرین هرگز تأثیرگذار نخواهد بود و تنها سبب اتلاف وقت خواهد شد. پس از تسلط کامل به متون، مدیریت زمان و تکنیکهای سرعتی را به کار بگیرید، در این بخش سعی کنید ده الی بیست درصد از تمرینهای خود را به مسئلهی تنظیم زمان اختصاص دهید که در زمان آزمون با مشکل کمبود وقت مواجه نشوید.
ـ مطالعه به زبان انگلیسی برای بهبود این مهارت
مطالعهی زیاد ذهن شما را در خواندن متون سرعت میبخشد و در کنار گسترش دایرهی لغات سبب تکرار کلمات و در ادامه جا افتادن آنها در ذهن میشود که همگی اینها در نهایت به شما کمک میکند که بتوانید یک متن را بدون فکر و ترجمه بخوانید و به مفهوم آن پی ببرید و این دقیقاً همان چیزی است که در آزمون آیلتس به آن نیازمندید چرا که در این آزمون فرصت چندانی برای تفکر زیاد و ترجمه آن در ذهن در اختیار نخواهید داشت و باید بتوانید خیلی سریع متن را خوانده و به سوالات مورد نظر پاسخ دهید. بنابراین مطالعهی روزانه و منظم متون انگلیسی به افزایش سرعت شما و دانش لغوی و شناخت انواع ساختار جمله کمک بسیاری خواهد کرد. برای این منظور منابع مختلفی در نظر گرفته شده است. داستانهای کوتاه، مجلات و مقالات انگلیسی زبان، روزنامهها و سایتهای خارجی از بهترین منابع در دسترس برای این منظور هستند. از طرفی در صورتی که از سطح زبان بالایی برخوردارید میتوانید مطالب مورد نیاز خود را به زبان انگلیسی سرچ کنید. فراموش نکنید! حتماً کلمات ناآشنا را به همراه معانی آنها در جایی یادداشت و روزانه در اوقات فراغت به مرور و مطالعهی آنان بپردازید. برای آشنایی با معانی لغات ناآشنا بهتر است سعی کنید قبل از مراجعه به دیکشنری با توجه به جمله معنای آن را حدس بزنید سپس به دیکشنری مراجعه کنید. همچنین بهتر است واژههای هم معنی را که به مرور با آنان آشنا میشوید در یک جا جمع آوری کنید. یادتان باشد مطالعهی متون انگلیسی به کرات با گذشت زمان سبب باز شدن ذهن خواهد شد به گونهای که دیگر نیازی به ترجمهی جملات نخواهید داشت.
ـ تمرین روخوانی و بررسی سطحی
برای موفقیت در آزمون آیلتس لازم است مهارت روخوانی و بررسی متون زبان انگلیسی را در سطحی بسیار بالا مسلط باشید. روخوانی ( skimming ) در حقیقت مهارت خواندن تند و متوجه شدن منظور کلی نویسنده میباشد. خوب است که در آزمون پیش از پاسخگویی به سوالات یک بارخیلی سریع متن را روخوانی کنید. به این ترتیب با موضوع اصلی متن آشنا خواهید شد. بیش از ۲ دقیقه برای این کار زمان نگذارید و در همین حین کلمات کلیدی را نیز مشخص کنید. روخوانی مهارتی است که به شما کمک میکند منظور اصلی متن را متوجه و نکات کلیدی آن را بیابید. از طرفی این آزمون تنها دانش زبانی شما را مورد ارزیابی قرار نمیدهد شما باید بتوانید با زمان نیز به رقابت بپردازید. بنابراین باید مهارت تندخوانی خود را تقویت کنید. متن را به سرعت خوانده و به سرعت به سوالات پاسخ دهید. یافتن اطلاعات کلیدی مهمترین کاری است که باید انجام دهید.
ـ سعی نکنید کل متن را دقیق و کامل متوجه شوید.
از اشتباهات رایج زبان آموزان تلاش برای درک کامل و ریز به ریز محتوای متن میباشد. این کار از جمله اشتباهاتی است که منجر به از دست دادن زمان کافی برای پاسخگویی به سوالات میشود. همیشه پیش از شروع آزمون این مطلب را به یاد داشته باشید که تنها دو نوع سوال است که شما برای پاسخ دهی به آنها باید کل متن را متوجه شوید ( مشخص کردن موضوع مقاله ) و ( Heading matching )، بنابراین زمان خود را برای خواندن کل متن و درک کامل آن صرف نکنید.
ـ یافتن لغات کلیدی
برخی اوقات دانش زبانی به تنهایی برای پاسخگویی به سوالات کافی نیست و مهارتهای دیگری در این زمینه نیاز است. یکی از این مهارتها یافتن لغات کلیدی در داخل متن است. شما باید بتوانید لغات کلیدی مورد نظر را در داخل متن سریعاً بیابید و به این ترتیب سرعت پاسخگویی خود به پرسشها را بالا ببرید. برخی از این کلید واژهها بسیار واضح اند. همیشه در متون به تاریخها، اعداد، مکانها و اسامی توجه کنید.
ـ آشنایی با متون سخت و دشوار
سطح دشواری آزمونها با یکدیگر متفاوتاند. اگر برای آزمون زمان زیادی در اختیار دارید تلاش کنید خود را برای انواع مختلف از آزمون آماده کنید و تنها بر متنهای ساده و آسان متمرکز نشوید. با گذشت زمان متونی را که به لحاظ سطح بسیار بالا هستند نیز در برنامه خود قرار دهید، مطالعه کرده و خود را برای آنها آماده کنید.
ـ تمرین آزمون آیلتس از طریق سوالات آزمون پیشین
میتوانید منابع گستردهای از متون ریدینگ آزمونهای گذشتهی آیلتس را در وب سایتهای مختلف پیدا و تمرین کنید. شرکت در آزمونهای تمرینی آیلتس نیز با هدف تقویت مهارت ریدینگ و تمرین انواع مختلف سوالات و بهبود دایرهی لغات و همچنین آشنایی با فضای آزمون و ایجاد آمادگی برای شرکت در آن از اهمیت بسیاری برخوردار است.
ـ آزمون GT
همانگونه که عنوان شد دو بخش اول آزمون ریدینگ آیلتس جنرال و آکادمیک با یکدیگر متفاوتاند، اما بخش سوم این آزمون با یکدیگر مشابه است. برای تمرین دو بخش اول میتوانید مواردی مانند دستورالعمل وسایل، برنامههای کاری و نوشتههایی از این قبیل را که عموماً در کتب کمبریج آیلتس در دسترس هستند مطالعه کنید. به زبان آموزانی که در آزمون آیلتس آکادمیک شرکت میکنند پیشنهاد میشود برای مطالعه بهتر است از هیچ منبعی دریغ نکنند.
ـ ضعفهای خود را بیابید.
مادامی که پی به نقاط ضعف و قوت خود نبردهاید نمیتوانید سطح مهارت خود را بهبود ببخشید. باید بدانید چرا در یک مهارت نمیتوانید به خوبی به سوالات پاسخ دهید سپس به دنبال راه حلی برای برطرف کردن آن باشید. برای مثال اگر به دلیل عدم درک درست از متن نمرهی پایینی در این بخش به دست میآورید لازم است ابتدا به تقویت سطح گرامر و دایرهی لغات خود بپردازید و اگر به دلیل کمبود زمان و عدم تمرکز قادر به پاسخگویی مناسب نیستید راه حل دیگری را پیدا و به حل مشکل بپردازید.
ـ تمرینات خود را برای این بخش برنامهریزی کنید.
برای موفقیت در این آزمون باید زمان بگذارید. دامنهی لغات خود را تقویت کنید، نوع خاصی از سوالات را متناوباً تمرین کنید و سرعت خود را برای مشخص کردن اطلاعات متن بالا ببرید. سوالات آزمونهای مختلف را به صورت تفریحی تمرین و به این طریق به تقویت مهارت خود در این زمینه بپردازید و در شرایط بازسازی شده این آزمون به تست زنی بپردازید و نمرهی خود را سنجیده و با گذر زمان آن را تقویت کنید.
مسئلهی مهم دیگر اینکه برای این آزمون واقعگرا باشید، اگر سطح زبان انگلیسی شما خیلی بالا نیست توقع کسب نمرهی ۷ را نداشته باشید و فراموش نکنید مانند تمام آزمونهای دیگر باید خود را برای این آزمون آماده کنید و این نکته را با خود تکرار کنید که حتی انگلیسی زبانان نیز باید برای شرکت در این آزمون تمرین کرده و آماده باشند.
مسئلهی مهم دیگر اینکه برای این آزمون واقعگرا باشید، اگر سطح زبان انگلیسی شما خیلی بالا نیست توقع کسب نمرهی ۷ را نداشته باشید و فراموش نکنید مانند تمام آزمونهای دیگر باید خود را برای این آزمون آماده کنید و این نکته را با خود تکرار کنید که حتی انگلیسی زبانان نیز باید برای شرکت در این آزمون تمرین کرده و آماده باشند.