چگونه اضطراب ناشی از آموزشهای مجازی را در کودکان کاهش دهیم؟
مجله موفقیت ایلیاد - شرایط خاص سال تحصیلی جاری و تأثیر آن بر روش و نحوهی آموزش و استفاده از آموزش مجازی زمینهسازی برای بروز اضطراب و استرس در کودکان شده است که با همراهی و مدیریت والدین و مدرسه میتوان از بروز عواقب نامطلوب آن جلوگیری بعمل آورد، مسلماً با توجه به شرایط جدید و شیوهی آموزش آنلاین تغییرات رفتاری بسیاری نظیر مخالفت و ناسازگاری کودک با شرایط موجود یا عدم توانایی کودک در درک مطالب به این شیوه، مشاهده خواهد شد که نقش والدین در این میان بسیار حائز اهمیت است.
یکی از وظایف والدین در این شرایط درک وضعیت و حالات روحی و روانی کودک است، بنابراین بنا بر اهمیت قضیه، لازم است در این زمینه مستقیماً با کودک صحبت شود، علل و عوامل استرسزا شناسایی و با جملات تسلیبخش و حمایت کننده و راهنمایی و کمک گرفتن از پرسنل مدرسه از بار روانی شرایط جدید بر کودک کم شود. مسلماً دور شدن کودک از جو مدرسه و دوستان و همکلاسیها میتواند شرایط نامطلوبی بر وضعیت روانی کودک ایجاد کند، بنابراین مثلاً برقرای تماس تصویری میتواند راه حل مناسبی در شرایط باشد. از طرفی لازم است در طول روز ساعاتی جهت بازی و انجام امور متفرقه برای کودک در نظر گرفته شود که همه اینها مستلزم یک برنامهریزی و زمانبندی دقیق و درست است.
یکی از مهمترین نکاتی که مراعات والدین را میطلبد این است که هرگز کودک را به دلیل عدم یادگیری مورد شماتت قرار ندهند و برای حل این مشکل راهکار ارائه دهند و شرایط را به نحوی که کودک بتواند خود را با روش جدید آموزش منطبق سازد هموار سازند. در شرایط فعلی والدین نقش مهم و اساسی در آموزش و یادگیری کودکان بر عهده دارند و بیشترین زمان را صرف آمادهسازی کودک برای آموزش و مراقبتهای پس از آن لحاظ میکنند، بدین منظور لازم است شرایط به نحوی مهیا شود که کودک بتواند بیشترین بازده و یادگیری را داشته باشد.
یکی از مهمترین وظایف والدین برنامهریزی و زمانبندی دقیق و درست برای فرزندشان است به گونهای که تمام نیازهای کودک اعم از زمان استراحت و تفریح، وعدههای غذایی و ... در کنار آموزش مرتفع گردد.کودک بداند که باید به سخنان آموزگار توجه داشته باشد و از آنجایی که این امر مستلزم داشتن تمرکز است والدین موظف بر ایجاد شرایطی هستند که کودک در آن بتواند تمرکز کند.
در اختیار داشتن وسایلی از قبیل تبلت، گوشیهای هوشمند، لپتاپ، بازیهای رایانهای و اسباببازیهای مورد علاقهی کودک موجبات حواسپرتی کودک را فراهم میسازد و باعث عدم تمرکز دانشآموز میشود و والدین باید بتوانند ملزوماتی را که سبب حواسپرتی کودک میشود را حذف کنند تا محیطی آرام برای تدریس آماده شود بگونهای که کودک بتواند با تمرکز از مطالب بهره گیرد.
والدین باید شرایط مناسب و وسایل و ابزار مورد نیاز برای آموزش مجازی فرزندان تهیه و در اختیار کودک قرار دهند و همانگونه که دانشآموز در طی گذراندن دوران تحصیل در مدرسه زمانی برای استراحت و تغذیه در اختیار دارد والدین نیز باید در حین آموزشهای آنلاین همچین امکانی را برای کودک مهیا سازند. در اولویت قرار دادن آموزشهای آنلاین کودکان یکی دیگر از وظایف والدین است اگر زمان برگزاری کلاسها با زمان انجام فعالیتهای روزانه اعضای خانواده مثلاً مادر نظیر نظافت یا تهیه و پختن غذا تداخل ایجاد میکند باید آن را به زمان دیگری موکول کنند.
بهتر است به کودکمان اجازه کمی شیطنت در حین برگزاری کلاسها بدهیم به گونه ای که مثلاً بتوانند با دوستان خود بصورت تصویری، صوتی یا نوشتاری ارتباط برقرار کنند و بدین ترتیب از کسالت و یکنواختی محیط آموزشی کم کرد. ایجاد انگیزه از طریق والدین به هر طریق در کودک سبب علاقهمندی فرزند به شرکت در کلاسهای مجازی میشود.