خلاقیت و نقش آن در زندگی فردی
مجله موفقیت ایلیاد - یکی از مهمترین و جذابترین ویژگیهای بشر که دنیا را به سمت پیشرفت سوق داده است خلاقیت و نوآوری است. انسان به کمک خلاقیت میتواند به جهان غلبه کند دنیای اسرارآمیز پیرامون خود را کشف کند و بدین ترتیب مسائل و مشکلات خود را حل کند. خلاقیت در انتهای بن بستها جایی که به نظر میرسد راه دیگری نیست متولد میشود. در واقع نوآوری زمانی متولد میشود که راهها و روشهای قدیمی جوابگو نیستند.
جالب است بدانید یکی از ویژگیهای بارز افراد خلاق (نوع دیگر دیدن ) است آنها مسائل را جور دیگری میبینند و در مورد آنها میاندیشند، منظور از نوع دیگر دیدن این است که تنها به یک حالت یا به یک تعبیر از رخداد اکتفا نمیکنند و به دنبال حالتهای دیگر آن مسئله هستند. تکنیکی وجود دارد که استفاده از آن موتور خلاقیت را در انسان روشن میکند و آن پاسخ دادن به این سوال است (دیگه چی .؟)، این سوال شخص را وادار میکند به برداشتها و تعابیر دیگری از موضوع بپردازد و به تعاریف جالبتری از آن موضوع دست یابد.
همه انسانها خلاق هستند اما خلاقیت در هر فرد مانند استعداد و مهارتهای ذاتی میتواند متفاوت باشد، در واقع ممکن است کسی راههای شکوفایی و کشف و پرورش آن را نیافته باشد، و این به معنی خلاق نبودن فرد نیست، بنابراین اینکه خلاق بودن را مختص افراد باهوش و بااستعداد بدانیم اشتباه است.
در گذر زمان تعریف خلاقیت تفاوتهایی پیدا کرده است اما همه آنها در یک اصل مشترکند، برای مثال تعریف دیگری که میشود از خلاقیت ارائه داد این است که خلاقیت پدیدهای است که توسط آن چیزی متفاوت و جدید ساخته شود، این چیز هر چیزی میتواند باشد یک تابلوی نقاشی یا یک تئوری جدید در مورد یک موضوع.
جهان با سرعتی شگفت انگیز در حال تغییر است اینترنت پرسرعت، گوشیهای هوشمند، تکنولوژیهای جدید و به روز همگی بر روی دنیای کسب و کار و زندگی فردی و اجتماعی بشر تأثیر گذاشته است، بنابراین تنها راهی که میتوانیم خود را با تغییرات مطابقت دهیم خلاقیت است، بدون خلاقیت و بدون متفاوت فکر کردن در این دنیای رقابت، بقا هر روز سختتر میشود، خلاقیت زندگی بشر را به سمت جلو سوق داده است و این امر زندگی را برای مردم راحتتر کرده است. خلاقیت رشد اقتصادی را افزایش می دهد، بهرهوری را بالا میبرد و سبب پیدایش تکنولوژیهای جدید و کالاها و خدمات جدید میشود.
خلاقیت نوعی مهارت است که با پرورش آن میتوان آنرا بدست آورد و در واقع مهارتی است در انسان که به هوش، جنسیت، سن و میزان تحصیلات ربطی ندارد و میتوان با پرورش برخی از ویژگیها و تواناییها نظیر قوه تخیل و .. آنرا در خود تقویت کرد.
اما در این میان عواملی هستند که جلوی بروز خلاقیت در فرد را میگیرند، به طور مثال ترس از عدم موفقیت یکی از این عوامل است، از آنجایی که رفتارها و فعالیتهای انسان اگر به موفقیت برسد مورد تشویق قرار میگیرد و در صورت شکست منتهی به تنبیه می شود، بنابراین افراد ترجیح میدهند به دنبال کارهایی که ریسک بالایی دارند نروند، در صورتی که ریسک کردن لازمه خلاقیت است و این ترس خلاقیت را در فرد از بین میبرد.
گاهی عادتها ما را از خلاقیت دور می کنند مثلاً اینکه فردی طبق عادت بخواهد مشکلات پیش رو را طبق الگوی از پیش تعیین شده و بدون فکر و تعقل حل کند وی را از خلاقیت دور میکند، زیرا تفکر و تعقل و جور دیگر دیدن از ملزومات ذهن خلاق است.
در برخی موارد افراد از توانایی و استعداد کافی برخوردارند، اما جسارت و شجاعت و اعتمادبنفس کافی برای بیان ایدهها و نظریات خود را ندارند و آن را بیان نمیکنند، زیرا فکر می کنند تفکرشان اشتباه است که در نهایت سبب ایجاد احساس حقارت و خود کم بینی در فرد میشود و مانع بروز خلاقیت میشود.
در خیلی از مواقع انسان از موقعیتهای پیچیده و مبهم دوری میکند و به دنبال راهحلهای ساده و بی دردسر می گردد در صورتی که رو به رو شدن با مسائل مبهم و درگیری فکری با این مسائل از مشخصات و ویژگیهای افراد خلاق است.
از دیگر ویژگیهای افراد خلاق میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
-افراد خلاق مدام در حال خیالپردازی هستند و خیالپردازی را تلف کردن وقت نمیدانند.
-افراد خلاق از فرصتها استقبال میکنند و بدنبال جمعآوری اطلاعات هستند .
-افراد خلاق تنهایی و انزوا را ترجیح میدهند، معمولاً افراد خلاق را افرادی منزوی میدانیم در حالی که تنهایی در این افراد سبب بروز تفکر خلاقانه و خلق بهترینها میشود.
-افراد خلاق از سختیها و مشکلات زندگی استفاده میکنند و از آنها برای پیدا کردن ایدههای ناب استفاده میکنند.
-افراد خلاق کنجکاوند.
-ریسکپذیری از ویژگیهای خاص افراد خلاق است.
- افراد خلاق میتوانند از محدوده ذهنی خود بیرون آمده و خود را در چارچوبهای ذهنی محدود نمیکنند.
-افراد خلاق میتوانند فرصتهایی را که افراد دیگر قادر به دیدن آن نیستند ببینند، این ویژگی منحصر به فرد افراد خلاق است.
- افراد خلاق مثبت اندیش هستند و دنیای اطراف را زیبا و پر از خوبی میبینند.
خب همانگونه که بیان شد خیالپردازی از ویژگیهای منحصر به فرد افراد خلاق است، شما با خیالپردازی در دنیای غیرواقعی مغز خود را به چالش میکشید، به ماورای هر چیزی میاندیشید و بدین ترتیب احتمال بیشتری دارد که به ایدههای ناب دست یابند تخیل به عنوان یک تمرین برای بروز خلاقیت، فعالیت مفیدی است که میتواند ایدههای بکر را برای شما آشکار سازد چیزهای که شاید به فکر بقیه نرسد.
زندگینامه افراد موفق را مطالعه کنید، کتابهای آنها را بخوانید، به رفتار و فعالیتهایشان بیاندیشید بدین ترتیب با ویژگیهای روحی و رفتاری آنها آشنا میشوید حتی میتوانید از آنها تقلید کنید و سعی کنید این ویژگیها را کسب کنید.
مراقبه یا مدیتیشن باعث افزایش توانایی شناختی افراد میشود، ذهن را متمرکز کرده و حافظه را بیشتر میکند به این طریق میتوانید جلوی احساسات و رفتارهایی را که در مقابل خلاقیت قرار دارند و از بروز آن جلوگیری میکنند را بدین ترتیب گرفت حالاتی مانند افسردگی ترس اضطراب و ...، به هر حال هر نوع فعالیت فیزیکی اعم از مدیتیشن، پیاده روی و ... تمرکز فرد را زیاد و خلاقیت را بالا میبرد.
انجام دادن کارهای مورد علاقه به بروز خلاقیت کمک میکند انجام کارهای مورد علاقه در درازمدت به فرد احساس رضایت خاطر میدهد، وقتی مغز به صورت طولانی درگیر یک موضوع باشد میتواند تمام جزئیات آن را بررسی کند و در آن موضوع خلاق شود، بنابراین انجام کارهای مورد علاقه سبب پرورش خلاقیت میشود. ترس از اشتباه یا شکست جلوی پیشرفت شما را میگیرد افکار مثبت داشته باشید تمرکز خود را بر روی حذف افکار منفی بگذارید، زیرا پیشرفت شما را در زمینه مهارتهای خلاقانه مختل میکند.
همیشه یک دفترچه یادداشت در اختیار داشته باشید که بتوانید ایدههای خود را در آن بنویسید زیرا افکار خلاقانه به سرعت ظاهر میشوند و ممکن است مدت زیادی در ذهن ما باقی نمانند، بنابراین یادداشت نمودن آنها در یادآوری ایدهها به ما کمککننده است.
نهایتاً اینکه انتظار نداشته باشید که خلاقیت خود به خود اتفاق بیفتد به دنبال منابع جدیدی از الهام باشید که به شما ایدههای جدید میدهد. کتاب بخوانید، از یک موزه دیدن کنید، موسیقی مورد علاقه خود را گوش دهید یا با یک دوست درگفتگوی سرسختانه شرکت کنید، سفر کنید و تجربیات زندگی خود را بالا ببرید، باید بتوانید از هر استراتژی یا تکنیکی برای افزایش خلاقیت خود استفاده کنید.