اهمیت وقت شناسی در ارتباط با دیگران
مجله موفقیت ایلیاد - وقت شناسی و خوش قولی همیشه و در همه جوامع به عنوان یک ارزش شناخته میشود و تقریباً تمام افراد وقت شناسی را تصدیق میکنند، خیلی از ما با وجودی که از اهمیت وقت شناسی آگاهیم معمولاً نمیتوانیم به موقع و سر وقت در محل قرار حاضر شویم و همیشه شرایط آنگونه که باید پیش نمیرود.
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که معمولاً دیر به قرارهایتان میرسید پس احتمالاً اطرافیانتان بابت این مسئله از شما دلخور و در عذابند. مسئله مهم اینجاست که اطرافیان شما نمیتوانند کار خود را متوقف کنند و یا منتظر شما بمانند و یا برنامههای خود را تغییر دهند صرفاً به این دلیل که شما خستهاید، خواب ماندهاید و یا تازه یادتان افتاده کار دیگری هم داشتهاید، بنابراین مهم است وقت شناسی را یاد بگیرید.
در بیشتر شهرهای بزرگ ترافیک یک امر طبیعی است و اگر در جایی دیر رسیدیم بهتر است از گفتن عبارت” ترافیک بود “ صرف نظرکنیم، زیرا این بدین معناست که من صلاحیت تنظیم وقت با وضعیت ترافیک را نداشتم، یعنی من از عهده مدیریت زمان که از ملزومات هر رابطه ای است برنمیآیم چه برسد به اینکه بخواهم در پروژهای با شما همکاری کنم .
وقت شناسی بر تمام جنبههای زندگی اعم از شغلتان، روابط دوستانه و روابط رومانتیک تان، فرزندتان، سلامت و تندرستی خودتان و اطرافیانتان تأثیرمیگذارد. اگر همیشه دیر به سر کار میرسید احتمال اخراج شدنتان همیشه هست، از طرفی با حجم زیادی از کار مواجه میشوید، هم اینکه ممکن است سعی کنید بخشی از مسئولیتتان را به گردن دیگران بیاندازید تا خودتان از این وقت نشناسی اذیت نشوید. وقتی دیر به مهمانی و قرارهای دوستانهتان میرسید این تصور را در ذهن آنها ایجاد میکنید که به اندازه کافی برای آنها و روابطتتان ارزش قائل نیستید و بالاخره روزی میرسد که دیگران از اینکه مدام منتظر شما بمانند خسته میشوند و به زودی قید دعوت کردن از شما را میزنند و دورهمیها را بدون حضور شما برگذار میکنند.
دیر رسیدن به کلاس، قرار ملاقاتهای شخصی یا جلسات کاری میتواند برای شما استرس زا باشد و از طرفی شخصیت شما را زیر سوال ببرد. خود شما نیز حتماً دوست دارید انسان وقت شناسی باشید و همیشه به موقع به قرار ملاقاتهایتان برسید اما باید بدانید وقت شناسی یا به عبارتی آن تایم بودن به خودی خود حاصل نمیشود و نیاز به تلاش و پشتکار و رعایت برخی اصول و قواعد دارد. اگر شما معمولاً دیر به قرارهایتان میرسید میتوانید با تغییر در برخی از عادتها به راحتی این مسئله را پشت سر بگذارید.
در این مقاله قصد داریم تا با راهکارها و شیوههای اصولی، نکاتی را در رابطه با آداب وقت شناسی و آنتایم بودن بیان کنیم.
اگر همیشه دیر به قرار ملاقاتهایتان میرسید لازم است با دقت اتفاقات و کارهایی را که قبل از بیرون رفتن از خانه انجام میدهید را چک کنید. احتمالاً شما نیز وقت زیادی را صرف آماده شدن میکنید، بنابراین برای اینکه صبح وقت بیشتری داشته باشید و با آرامش به کارهایتان برسید برخی ازکارهای صبح را شب انجام دهید به این ترتیب وقت بیشتری برای صرف صبحانه در آرامش وپوشیدن لباس خواهید داشت .
عادت کنید از آلارم ساعت و یا موبایلتان بیشتر استفاده کنید، این عادت خیلی به دردتان میخورد آلارم بیشترین کاربرد را برای بیدار شدن از خواب دارد. اگر از آن آدمهایی نیستید که با اولین زنگ آلارم فوراً از جایتان بلند شوید و روزتان را شروع کنید، پس حتماً از دکمه اسنوز یا چرت کوتاه زیاد استفاده میکنید، شما باید آلارم را چند دقیقه زودتر تنظیم کنید. یک کاربرد دیگر آلارم این است که میتوانید از آن برای یادآوری کارها و قرارها استفاده کنید. اگر میدانید روز پر مشغلهای در پیش رو دارید بد نیست برای یادآوری و جلوگیری از فراموشی کارها از آلارم ساعت یا موبایلتان استفاده کنید.
در برنامهریزی هایتان منطقی باشید، سعی نکنید با حدس و گمان و اما و اگر پیش بروید، فرض کنید روز پر مشغلهای را قرار است شروع کنید و میدانید که قبل و بعد از ناهار دو قرارکاری مهم دارید پس باید برای هر دو قرار به موقع حاضر شوید، بنابراین منطقی نیست برای این فاصله قرار دیگری را برای صرف ناهار با دوستتان آن هم در آن سوی شهر تنظیم کنید یا مثلاً برای خرید به فروشگاه مرکز شهر بروید. اینکه فکر کنید زرنگی است که از این فاصله مثلاً یک ساعته بهره ببرید و یکی از کارهایتان را انجام دهید شاید به قیمت بدقولی و از بین رفتن اعتباران تمام شود. منطقیتر این است که در این یک ساعت ناهارتان را بخورید و مثلا ایمیلهایتان را چک کنید.
کارهایتان را به تعویق نیندازید هر قدر در انجام کاری سستی کنید رسیدن به آن سختتر خواهد بود. اگر میخواهید زندگی شما استرس و دشواریهای کمتری داشته باشد پس هر چه سریعتر آن را سازماندهی کنید به موقع انجام دادن کارها وظایف شما را سبکتر خواهد کرد. سازماندهی زندگی به این معناست که وسایل خود در جای درست قرار دهید، افراد منظم به وسیله قرار دادن وسایل در محل مناسب و برچسب زدن فضاهای نگهداری این وسایل محیط اطراف خود را مرتب نگه میدارند. این عمل دسترسی شما به وسایل مورد استفادهتان را آسانتر میکند و مانع از بهم ریختگی و شلوغی قفسهها و فضاهای اطراف شما میشود. در پیدا کردن فضا برای وسایل خود خلاق باشید در هفته اوقاتی را برای مرتب کردن اختصاص دهید افراد منظم در هفته اوقاتی را به این کار اختصاص میدهند، باید بدانید که وسایل به خودی خود مرتب نمیشوند بلکه باید به طور پیوسته و مداوم آنها را مرتب کنید.
تأخیرها را قبل از اتفاق افتادن پیش بینی کنید. آیا همیشه وقتی دیر میرسید با خودتان فکر میکنید تأخیرتان دلیل موجهی دارد مثلا ًبه طرف مقابل میگویید ترافیک خیلی سنگین بود، مترو تأخیر داشت و یا بدتر از همه اینکه بگویید ماشین بنزین نداشت. اگر بتوانید این تأخیرها را پیشبینی کنید که چنین اتفاقاتی خواهد افتاد مثلاً ترافیک شدید مشکلی نیست که پیش از این سابقه نداشته باشد و مسئله جدیدی باشد بنابراین همیشه این اتفاقات را مد نظر قرار دهید و زودتر از خانه بیرون روید وقتی از خواب بیدار میشوید وضعیت جوی و وضعیت ترافیک آن روز را بررسی کنید و درصورتی که دیدید مثلاً هوا برفی یا بارانی است یا ترافیک سنگین است برای زودتر از خانه خارج شدن برنامهریزی کنید .
خودتان را متعهد کنید که همیشه ۱۵ دقیقه زودتر برسید. اگر باید مثلاً ساعت ۸ سرکار باشید با خودتان نگویید جوری برنامه ریزی میکنم که رأس ساعت ۸ آنجا باشم بلکه خود را متعهد بدانید راس ساعت ۷:۴۵ دقیقه در محل کار حاضر شوید. به این ترتیب حتی با وجود اتفاقات پیش بینی نشده نیز به موقع خواهید رسید.
گاهی وقت نشناسی و بدقولی و تأخیر در واقع به دلیل تنبلی یا عدم برنامهریزی نیست بلکه ناشی از فعالیتها و مسئولیتهای فراوانی است که توقع داریم حتماً در زمانی فشرده انجامشان دهیم مثلاً در برنامه روزانهتان زمانی را برای استراحت، سرگرمی و آرام سازی ذهن و جسمتان در نظر بگیرید، حتی چند دقیقه هم شده فقط برای خودتان باشید. مسئله مهم که در تلاش برای وقت شناس بودن باید بخاطر بسپارید این است که گاهی نه گفتن هیچ ایرادی ندارد وقتی قبول میکنید با وجود مسئولیتها و کارهای زیادی که در خانه ومحل کارتان دارید با مدرسه دخترتان هم در انجام یک سری فعالیتهای داوطلبانه مربوط به والدین شرکت کنید چون قدرت نه گفتن را ندارید این فشار مضاعف را مجبورید تحمل کنید که مطمئناً بدون عواقب نخواهد بود. کاری را که میدانید قادر به مدیریت آن نیستید انجام ندهید و زیر بار تعهدی که شما را به دردسر میاندازد نروید.
گوشی و تبلتتان را کنار بگذارید یکی از بزرگترین موانعی که اجازه نمیدهد به موقع به کارهایتان برسید استفاده نادرست از تکنولوژی است. گوشیهای هوشمند و فضای مجازی و رسانههای اجتماعی بخش مهمی از مشغلههای ما را تشکیل میدهند بیشتر افراد این روزها به این دلیل که عادت کرده اند بارها و بارها در روز سرگرم گوشی هوشمند خود باشند تمرکز چندانی روی دیگر کارهای خود ندارند و طبیعی است که خیلی وقت ها با تاخیر و عقب افتادن در کارهایشان روبرو شوند. گاهی رسیدن یک پیام از یک دوست در میان انجام یک کار باعث میشود ساعتی را مشغول چت کردن شوید و به تبع آن برنامههای دیگرتان به تأخیر بیفتد.
همه اینها حواس پرت کنهایی هستند که اگر دوست دارید وقت شناس و مورد احترام باشید باید فکری به حالشان بکنید، برای زمانی که قرار است سرگرم گوشیتان باشید یا در اینترنت بچرخید محدودیت زمانی تعیین کنید و حتی میتوانید آلارم را تنظیم کنید تا مثلاً بعد از یک ربع خبرتان کند که وقتتان تمام شده است. وقتی مشغول انجام کار مهمی هستید گوشیتان را روی حالت سایلنت بگذارید و تا کارتان تمام نشده سراغ گوشیتان نروید.
وقت شناسی و آن تایم بودن فرمول پیچیدهای ندارد فقط نیاز به ایجاد عادتهایی دارد که سود آنها اول از همه شامل حال خودتان میشود.