دوران بلوغ چگونه بر افت تحصیلی دانش‌آموزان تأثیرگذار است؟

دانش‌آموزان و به ویژه نوجوانان تحت تأثیر عوامل مختلفی در برهه‌هایی از زمان دچار افت تحصیلی می‌شوند که یکی از دلایل مهم و قابل توجه در افت تحصیلی نوجوانان شرایط خاص دوران بلوغ است.
دانش‌آموزان و به ویژه نوجوانان تحت تأثیر عوامل مختلفی در برهه‌هایی از زمان دچار افت تحصیلی می‌شوند که یکی از دلایل مهم و قابل توجه در افت تحصیلی نوجوانان شرایط خاص دوران بلوغ است.
مجله موفقیت  ایلیاد - دانش‌آموزان و به ویژه نوجوانان تحت تأثیر عوامل مختلفی در برهه‌هایی از زمان دچار می‌شوند که یکی از دلایل مهم و قابل توجه در نوجوانان شرایط خاص دوران است. این دوران با شرایط خاص خود روند مطالعه‌ی دانش‌آموزان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و سبب ایجاد در آن‌ها می‌شود.

جسمی و جنسی عمدتاً به تغییرات مغزی و سایر اعضای بدن مربوط می‌شود. دوران نقش قابل توجهی در شکل‌گیری شخصیت یک نوجوان دارد و احساسات و طرز رفتار وی در دوران جوانی و بزرگسالی را مشخص می‌کند. نوجوانان در این سن ارزش‌های خود را تغییر می‌دهند و در اکثر اوقات می خواهند با بزرگسالان به مخالفت بپردازند. در برخورد با نوجوانان معمولاً والدین رفتارهای متفاوتی را در پیش می‌گیرند و متأسفانه رفتار متعادل با دانش‌آموز نوجوان به ندرت در میان خانواده‌ها دیده می‌شود. گاه خانواده‌ها مشکلات و فشارهایی که نوجوان‌شان در این دوران متحمل می‌شود را انکار می‌کنند و فرزندشان را همان کودک گذشته در نظر می‌گیرند که از فشارها و تنش‌های جنسی به دور است. بدتر از این طرز برخورد بسیار بد والدین با نوجوانان در این دوران است به گونه‌ای که وی از بالغ شدن احساس گناه کند و حتی آن را مخفی کند. به دلیل برخورد بد خانواده نوجوان روی حمایت فکری و پشتیبانی خانواده حساب نمی‌کند و به پنهان کاری روی می‌آورد و سوالات و مشکلات خود را با خانواده در میان نمی‌گذارد و برای یافتن پاسخ سوالات خود به دوستان هم سن و سال خود مراجعه می‌کند و این بدترین اتفاقی است که در این دوران بحرانی و حساس می‌تواند برای فردی پیش آید.
 
از طرفی برخورد بسیار روشنفکرانه والدین بدون در نظر گرفتن بحران سنی نوجوان و در معرض اطلاعات غیر‌ضروری قرار دادن وی نیز می‌تواند مشکل ساز شود. متأسفانه این مسائل تأثیر نامطلوبی بر روان نوجوان بر جای می‌گذراد. دیدن برخی تصاویر برای نوجوانان بخش زیادی از فکر و ذهن آنان را مشغول می‌کند وتمرکز و توانایی آنان را کاهش می‌دهد. متأسفانه یکی از مشکلاتی که روانشناسان در زمینه‌ی جنسی نوجوانان با آن مواجه هستند این است که بروز این اتفاق در همه افراد در یک زمان و به یک صورت ظاهر نمی‌شود. گاه دانش‌آموز در فضایی قرار می‌گیرد که اطرافیان و دوستانش به سن رسیده‌اند اما این اتفاق طبیعی هنوز در وی رخ نداده است، بنابراین دانش‌آموز در معرض صحبت‌ها و معلوماتی قرار می‌گیرد که برای وی هنوز زمانش فرا نرسیده است و در اغلب موارد، مورد هجوم حجم بسیار زیادی از مطالب قرار می‌گیرد که بسیار بیشتر از چیزی است که واقعاً برای دانستن نیاز است. این مسئله نوجوان را دچار مشکلات بسیاری از جمله شدید و کاهش چشمگیر نمرات درسی می‌کند.

خانواده‌هایی که نوجوان دارند حتماً بارها با جمله‌ی « شما من را درک نمی‌کنید » روبرو شده‌اند، نوجوان در دوران تغییر و تحولات بزرگی را تجربه می‌کند. تغییرات ظاهری، عادات غذا خوردن متقاوت از قبل، وضعیت هورمون‌ها و مواردی از این قبیل عواملی هستند که فرزند شما را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و  درک آن‌ها زمانی میسر است که آگاهی‌تان را به عنوان یک والدین مسئول در این زمینه بالا ببرید تا بتوانید خودتان را به جای فرزندتان بگذارید و شرایط وی را درک کنید. همان‌طور که عنوان شد بسیاری از دانش‌آموزان در دوران دچار می‌شوند. کنار آمدن با تغییرات سریعی که در ظاهر نوجوان شما اتفاق می‌افتد کار چندان ساده‌ای نیست. پذیرش شرایط جدید نیازمند آن است که دانش‌آموز در محیطی کنترل شده و آگاهانه به آرامی با شرایط کنار بیاید، تغییرات شخصیتی و فکری نوجوانان در این دوره به سرعت تغییرات ظاهری آنان اتفاق نمی‌افتد و پروسه‌ای زمان‌بر است، لذا حضور والدین آگاه به عنوان پشتیبان کمک به سزایی به دانش‌آموزان خواهد کرد. اگر با صبر و حوصله در کنار نوجوان در این دوران پیش نرویم شاهد مواردی نظیر اضطراب، کاهش اعتماد بنفس، کم حرفی و گوشه‌گیری در وی خواهیم شد. همان‌گونه که عنوان شد بسیاری از نوجوانان در این دوران دچار می‌شوند به این دلیل که با تغییرات ظاهری و رفتاری که در آنان رفته رفته پدید می‌آید می‌خواهند به مخالفت با بزرگسالان بپردازند. درس خواندن را کار بی‌اهمیتی می‌دانند و آن را کنار می‌گذارند. توجه و تمرکز خود را بر موضوعات دیگری معطوف می‌کنند و تلاش چندانی بر درس خواندن نمی‌کنند، بنابراین دچار و کاهش چشمگیر نمرات می‌شوند. در بدترین حالت این بچه‌ها توجه خود به مدرسه را رفته رفته از دست می‌دهند، کم‌کاری می‌کنند و تکالیف خود را انجام نمی‌دهند و به قدری از بقیه عقب می‌مانند که احساس می‌کنند دیگر نمی‌توانند به آن‌ها برسند. در این شرایط نمرات نوجوان افت می‌کند و اعتماد بنفس و عزت نفس وی کاهش می‌یابد و متأسفانه والدین نیز در این میان اوضاع را بدتر می‌کنند. تشویق و تنبیه والدین شرایط را بهتر نمی‌کند، بنابراین والدین هم صبر و تحمل خود را از دست می‌دهند، عصبانی می‌شوند، احساس ناامیدی می‌کنند و این امر نوجوان را لجبازتر می‌کند. در این شرایط هر چه فشار والدین بیشتر می‌شود نوجوان سرسختی بیشتری نشان می‌دهد و شما نمی‌توانید وی را به زور وادار به درس خواندن کنید. مسلماً این چرخه جواب نمی‌دهد و باید راه دیگری وجود داشته باشد. والدین باید روش برخورد موثری را در پیش بگیرند. تنبیه و تشویق می‌تواند سبب افزایش تلاش کودک شود اما نوجوان یاغی با تهدید وتطمیع درسخوان نمی‌شود. بنابراین بهتر است به جای به کار بردن این شیوه، نظارت خود بر آنچه بر مدرسه می‌گذرد را افزایش داد.

-    چرا باید با نوجوان‌مان در مورد مسایل جنسی و صحبت کنیم؟

در جامعه ما ارتباط بین والدین و دانش‌آموز در رابطه با مسائل مربوط به بسیار نادر است و اولیا صحبت کردن در مورد این مسائل با فرزندشان را بد می‌دانند و بسیاری از انان ترجیح می‌دهند فرزندشان خود به سراغ این مطالب و مباحث برود. مسلماً زمانی که دانش‌آموز اطلاعات خود را به صورت ناقص و گاه بیش از حد از منابع مختلف نظیر دوستان همسن و سال دریافت می‌کند تمرکزش بر روی اهداف اصلی را از دست می‌دهد و این مسئله بر روی مسائل درسی وی نیز تآثیر‌گذار می‌شود. تفاوت بسیاری بین دریافت و درک این مطالب زمانی که نوجوان این اطلاعات را از هم سن و سالانش دریافت می‌کند با زمانی که از طریق والدینش می‌آموزد وجود دارد. با توجه به شرایط دانش‌آموز لازم است اطلاعات به موقع و به اندازه در اختیار وی قرار بگیرد.گاه والدین ناخواسته خود اولین ضربه را به فرزند خود می‌زنند و سپس برای این ضربه و آسیب به دنبال علل و عوامل بیرونی می‌گردند. این طرز فکر که نوجوان بالاخره این مطالب را خواهد فهمید توجیه مناسبی برای در اختیار گذاشتن حجم زیادی از اطلاعات به آنان نیست که فراتر از درک آنان خواهد بود. این مسئله بسیار مهم است که نوجوان باید قدرت درک و هضم این موارد را داشته باشد. بنابراین اطلاعات درست باید به اندازه و در زمان مناسب در اختیار وی قرار داده شود. از طرفی برخورد منفعل والدین در این زمینه از اشتباهاتی است که گاهاً صورت می‌گیرد، بنابراین اگر اطلاعات خاصی در این زمینه از طرف والدین وجود ندارد حتماً با مطالعه و کمک از مشاورین این مشکل را برطرف کنید.

-    برای بهتر سپری شدن این دوران چه کنیم؟

مسئله‌ی و چالش‌ها و بحران‌های این دوران نباید به عنوان یک دغدغه تمام ذهن نوجوان را در بر بگیرد، بلکه لازم است در کنار سایر مسائل مربوط به دانش‌آموز به این مسئله هم توجه شود. محیط آرام و بدون سر و صدا جهت مطالعه، همراهی و همدلی با وی و درک شرایط آن در بهبود شرایط و گذران از این مرحله کمک کننده خواهد بود. دانش‌آموز را به تهیه‌ی برنامه‌ای آموزشی تشویق کنید و در بین آن حتماً زمان‌هایی را برای ورزش اختصاص دهید. شما به عنوان والدین بخشی از برنامه آموزشی وی باشید و مانند یک دوست در کنار وی قرار بگیرید. به گونه‌ای که بتواند از شما کمک و مشورت بگیرد و روی حمایت عاطفی و پشتیبانی شما حساب کند. در مواقعی که تمایلی به درس خواندن ندارد وی را به حال خود بگذارید و آن را تحت فشار قرار ندهید. حتی می‌توانید برای یک پیاده‌روی و قدم زدن دوستانه با او همراه شوید.  

نوجوانان در طی مراحل رشد از مکانیسم‌های مختلفی جهت حل مشکلات خود استفاده می‌کنند. در دوران ابتدایی کودک تا حد زیادی از حمایت والدین برخوردار است. اما با ورود به دوران متوسطه و رو به رو شدن با مسائل جدیدی که تاکنون با آنان روبرو نبوده است نظیر رابطه با جنس مخالف، مسائل جنسی، یادگیری شیوه‌ی تفکر جدید، حتی رقابت‌های درسی با همسالان وی را دچار مشکلات ی می‌کند. در این مواقع نوجوان مضطرب می‌شود و این اضطراب توانایی‌های وی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و سبب عدم موفقیت وی در امتحانات می‌شود. بنابراین عواملی نظیر خانواده‌ی آشفته، درگیری و بحث دائم با نوجوان، عدم اعتدال رفتاری والدین، تحقیر و سرزنش و مقایسه کردن وی با سایرین، تبعیض قائل شدن میان فرزند دختر و پسر در خانواده از مهم‌ترین عواملی هستند که سبب بروز مشکلات ی در دانش‌آموزان نوجوان می‌شود که توجه و آگاهی والدین را می‌طلبد. 
گردآورندهمجله موفقیت ایلیاد
ما را در اینستاگرام دنبال کنید ...ما را در تلگرام دنبال کنید ...ما را در آپارات دنبال کنید ...مطالب مشابه● چگونه انعطاف ‌پذیری در زندگی سبب موفقیت می‌شود؟● شیوه‌های صحیح برخورد با انتقاد چیست؟● عزت نفس چیست و چه راهکارهایی برای افزایش آن وجود دارد؟● کاریزما چیست و چگونه شخصیتی کاریزماتیک داشته باشیم؟● عوامل موثر بر موفقیت در زندگی چیست؟● با خودمان مهربان باشیم● بی‌حوصلگی و روش‌های غلبه بر آن● اثرات اپیدمی کرونا بر سلامت روان ● تأثیر فضای مجازی بر سلامت روان● چگونه مودبانه درخواست کمک کنیم؟جدیدترین مطالب● رشته معماری در نیوزیلند● اپلای با مدرک دانشگاه آزاد● بورسیه فول فاند welcome UK انگلستان 2022● دانشگاه‌های برتر کشور کانادا برای تحصیل در رشته Data Science● انکولوژی در انگلستان● نقاط مثبت تحصیلات تکمیلی در کشور کانادا● هفته اول اقامت برای دانشجویان بین المللی در کشور کانادا● پنج شغل با تقاضای بالا در کشور کانادا در سال ۲۰۲۳● نوشتن SOP برای رشته‌های مدیریتی● کلگری مقصدی برتر برای دانشجویان بین‌المللی ● دوره‌های وکالت در کانادا● تحصیل در رشته سم‌شناسی در انگلستان● فرهنگ کار در کشور استرالیا● آشنایی با رشته علوم مواد دانشگاه تورنتو● دانشگاه‌ها و کالج‌های هنر و طراحی در کشور کانادا● بورسیه چونینگ انگلستان● منابع کاریابی در استرالیا● راهنمای ویزای استرالیا و الزامات ورود به این کشور● برای سفر به استرالیا به چه چیزهایی نیاز داریم؟● با حقوق کاری خود در استرالیا آشنا شوید.