چگونه مودبانه درخواست کمک کنیم؟
مجله موفقیت ایلیاد - درخواست کردن نوعی هنر است. حتماً در اطراف خود افراد زیادی را میشناسید که میتوانند به خوبی از دیگران درخواست کنند و معمولاً به نتایج خوبی نیز دست مییابند. این تنها به این دلیل است که این افراد میدانند که چگونه از اطرافیانشان درخواست کمک کنند. انسانها به عنوان موجوداتی اجتماعی دائماً در تعامل با یکدیگرند، بنابراین درخواست کمک از یکدیگر چیز عجیبی به نظر نمیرسد. درخواست کمک از اطرافیان جزئی اجتنابناپذیر از زندگی همهی ما انسانها است اما مسئلهی مهم در این میان این است که بدانیم همانگونه که درخواست کردن از دیگران حق ماست، نه گفتن و نپذیرفتن درخواست ما نیز حق طرف مقابل است که متأسفانه در اغلب موارد افراد با این مسئله تهاجمی برخورد میکنند.
اصولاً انسانهایی که عزت نفس پایینی دارند با شنیدن پاسخ منفی در برابر درخواست خود دچار احساسات نامطلوبی میشوند. آنها فکر میکنند که از سمت طرف مقابل طرد شدهاند و طرف مقابل آنها را دوست ندارد. از طرفی خیلی از مواقع افراد درخواستهای معقولی از دیگران دارند اما به دلیل اینکه نمیتوانند به صورت صحیح و مودبانه آن را مطرح کنند با رد درخواستشان مواجه میشوند. افراد موفق به خوبی میدانند چگونه درخواست کنند که بیشترین بله را بگیرند و کمترین نه را بشنوند. اینکه میگوییم باید بدانیم چگونه از دیگران درخواست کمک کنیم به این معنی نیست که با ناله و شکایت و احساس ضعف نیاز خود را مطرح کنیم. درخواست کردن به این معناست که درخواست خود را به گونهای مطرح کنیم که زیرکانه، مودبانه و واضح باشد.
برای اینکه بدانیم چگونه درخواست کنیم باید به قواعد و قوانینی که برای این منظور وجود دارد توجه کنیم و آنها را در درخواستهایمان رعایت کنیم تا به نتیجه برسیم.
در این بخش به بیان تعدادی از این قواعد میپردازیم.
- از کسی درخواست کنید که میدانید توانایی کمک کردن به شما را دارد.
لازم است درخواست شما از کسی باشد که میدانید سرمایه، اطلاعات، امکانات یا تجربه کافی دارد و میتواند به شما کمک کند. مثلاً اگر نیاز شما مالی است و شما سراغ شخصی بروید که آن شخص حتی توانایی حل مشکلات مالی خود را هم نداشته باشد چگونه میتواند به شما کمک کند. یادتان باشد بیشتر انسانها به دنبال مواردی هستند که قبلاً افراد زیادی آنها را به دست آوردهاند بنابراین این عده میتوانند اطلاعات خوبی در اختیار شما قرار دهند. بنابراین میتوانید به آنان مراجعه کنید. آنان قبلاً راهی را رفتهاند که شما اکنون میخواهید بروید و حتماً این تجربه را دارند که بتوانند شما را راهنمایی کنند.
- هنگام درخواست کردن از دیگران مصالح طرف مقابل را نیز در نظر بگیرید.
اینکه از کسی درخواست کنید و توقع داشته باشید با درخواست شما موافقت شود چندان منصفانه نیست، شما باید مصالح طرف مقابل را هم در نظر بگیرید. بنابراین قبل از اینکه از او درخواست کنید منافع و مصالح او را هم در نظر بگیرید و یادتان باشد اگر از کسی درخواست کمک میکنید باید به او پیشنهادی بدهید که نتواند رد کند. در این شرایط طرف مقابل به این نتیجه میرسد که در صورت پذیرش درخواست شما خودش هم به منفعتی میرسد و به احتمال زیاد شما هم به اهدافتان میرسید. یادتان باشد این منفعت لزوماً منفعت مالی نیست، زیرا همهی افراد جامعه تنها به دنبال منافع مالی نیستند افرادی هم هستند که درک یا احساسی خاص حالشان را خوب میکند.
- درخواست خود را با اعتقاد و اعتماد بنفس بیان کنید.
اگر خودتان نمیتوانید قانع شوید چگونه میتوانید دیگران را قانع کنید؟! بنابراین برای اینکه بتوانید دیگران را قانع کنید با اعتماد بنفس خواسته خود را مطرح کنید باید بتوانید طرف مقابل را قانع کنید که درخواست شما میتواند به سود هر دو طرف باشد. اعتقاد و ایمان به موفق شدن در شما سبب میشود که با اعتماد بنفس بیشتر شرایط خود را به افرادی که میخواهید از آنها درخواست کنید بگویید و با قدرت از آنها درخواست کمک کنید و آنها تحت تأثیر اعتماد بنفس شما به شما پاسخ مثبت میدهند.
- با حوصله و نرم برخورد کنید.
حین درخواست کردن از دیگران به آنها ثابت کنیم که با این کار آنها، بدهکار آنها میشویم و میدانیم که لطف بزرگی در حق ما میکنند. خنده از بزرگترین ابزار برای اعلام درخواست حمایت مالی، هماهنگ کردن امور اداری یا هر چیز دیگری است که در کنترل و مدیریت آن به مشکل برخوردهایم.
- به روابط نباید خدشه وارد شود.
اگر درخواستهای ما به شکل یک لایحهی دو فوریتی نزد مخاطبمان برده شود و لحن ما حالت تحکم به خود بگیرد و روابط از حالت دوستانه خارج شود دقیقاً مثل وقتی که با کسی رفاقت چندین و چند ساله دارید اما با او عهد میکنید که اگر مقدار مشخصی پول به شما قرض ندهد رابطهی دوستانه خود را با وی تمام میکنید در چنین مواقعی که امکان پاسخگویی به درخواست و کمک کردن دیگران وجود ندارد در هر شرایطی بهتر است ارتباط شما سالم بماند و خدشهای بدان وارد نشود.
- عزت نفس همواره حفظ شود.
مهمترین موضوعی که در حین درخواست کردن از دیگران باید مورد توجه قرار گیرد حفظ عزت نفس است. مثلاً اگر درخواست فرد افزایش حقوق یا درخواست ارتقا شغلی است و به هر دلیلی با موافقت مقام مافوق همراه نمیشود اصرار بیش از حد نظر اطرافیان را درمورد ما تغییر میدهد.
- رسم قدردانی را به جا بیاورید.
وقتی از کسی درخواستی میکنید مثلاً میخواهید ساعات بیشتری را به جای شما کارهایتان را انجام دهد و یا این که لطف و توجه او همیشه شامل حالتان بوده است میتوانید با یک هدیه هم دین خود را ادا کنید و هم نشان دهید که به خوبی رسم قدردانی را میدانید.
- خواستهی شما مشخص و واضح بیان شود.
درخواست های خود را به صورت دقیق، روشن و واضح بیان کنید. تنها در این حالت شخصی که از او درخواست میکنید به درستی متوجه درخواست شما میشود که شما دقیقاً چه میخواهید و درصورت امکان به درخواست شما پاسخ مثبت میدهد.
- جا برای بحث بگذارید!
یک ترفند مفید که بسیاری از افراد موفق در کسب و کارهای خود از آن استفاده میکنند این است که از پرسشهایی که پاسخهای یک کلمهای مانند بله یا خیر دارند پرهیز میکنند چرا که این پاسخها امکان ادامهی گفتگو را از فرد میگیرد و در واقع آب پاکی را روی دست فرد میریزد. اما استفاده از عبارتی نظیر «آیا این امکان وجود دارد که ..» «میتوانم درخواست کنم که ..» جا برای بحث باقی میگذارد و جلوی پاسخهای کوتاه و یک کلمهای طرف مقابل را میگیرد.
- پافشاری کنید!
حتی ممکن است از صدای خود خسته شوید اما یادتان باشد پافشاری اصل اول یک گفتگوی موفقیتآمیز است. زمانی که قرار است از کسی درخواستی داشته باشیم. اصولاً افراد برای شنیدن ایدهها و تفکرات شما به حداقل ۴ الی ۷ بار تکرار نیاز دارند، بنابراین هرچند این تکرارهای متوالی به نظرتان خستهکننده باشد و هر چند اگر بنا باشد این جملات را در طول روز بارها برای چندین نفر تکرار کنید این کار را انجام دهید و بدانید نتیجهی تکرار و پافشاری موفقیت است.