تأثیر مطالعه بر زندگی
مجله موفقیت ایلیاد - یکی از اولین دلایل مطالعه کسب دانش و آگاهی است. کتابها منبعی غنی از اطلاعات هستند و مطالعهی کتب مختلف با موضوعات گوناگون اطلاعات و آگاهی فردی و اجتماعی را افزایش میدهد. طبق مطالعات انجام شده توسط دانشمندان مطالعه فعالیتهای مغزی را تقویت میکند و با تحریک ذهن از بروز بیماریهایی نظیر زوال عقل و آلزایمر جلوگیری میکند. مطالعه ذهن و فعالیتهای مغزی را پویا نگه میدارد و یک راه عالی برای سالم نگهداشتن آن است. علاوه براین مطالعهی کتابهای مورد علاقه در زمان بروز استرس بسیار بیشتر از پیادهروی و گوش دادن به موسیقی سبب کاهش استرس میشود. افزایش قوهی تخیل معلول مطالعات بسیار در زمینههای گوناگون است. در واقع هر چه بیشتر بخوانید از تخیل بیشتری برخوردار خواهید شد، خواندن، واژگان و دستور زبان شما را تقویت میکند. در حین مطالعه با کلمات جدید، اصطلاحات، عبارات و سبک نوشتن جدید آشنا میشوید. بهبود سطح واژگان و مهارتهای نوشتاری مهارتهای ارتباطی را بهبود میبخشد. هر چه بیشتر بخوانید و بنویسید بهتر ارتباط برقرار میکنید و این توانایی در برقراری ارتباط با اطرافیان سبب افزایش اعتمادبنفس در فرد میشود.
فواید مطالعه بعد از کنار گذاشتن کتاب همچنان ادامه پیدا میکند. طبق مطالعات انجام شده در دانشگاه ایموری برخی از فواید مطالعه حتی تا ۵ روز بعد نیز باقی میمانند. در واقع میتوان اینچنین بیان کرد که مطالعهی کتاب برای بخش زبانی مغز همانند فعالیتهای ورزشی عمل میکند، اما این نکته را نیز باید در نظر داشت که مطالعهی هر نوع و هر سبک کتابی به چنین نتیجهای منتهی نمیشود. نتایج اولیهای که در تحقیقی از دانشگاه استنفورد انجام شد نشان میدهد مطالعهی کتابهای ادبی ورزش اصلی برای مغز به شمار میرود. بررسی اسکن های ام آر آی انجام شده از مغز افرادی که رمان جین آستین را عمیقاً مطالعه کردهاند نشان میدهد جریان خون در بخشهایی از مغز که عملکرد شناختی و اجرایی را هم زمان کنترل میکند افزایش یافته است.
مهمترین تأثیر مطالعه در زندگی
- ایجاد حالت تچان یا غرقگی
حتماً در این شرایط قرار گرفتهاید که کاری را انجام میدهید اما در طول انجام آن نه خسته میشوید نه گرسنه و نه گذران زمان را احساس میکنید و بعد از پایان کار احساس رضایت و سرخوشی خاصی دارید به این حالت در روانشناسی تچان یا غرقگی گفته میشود. این حالت به شما احساس شادمانی و سعادت میدهد، بدین مفهوم که هر چه بیشتر غرق شوید لذت بیشتری میبرید تأثیر مطالعه بر فرد اینگونه است که حالت تچان را ایجاد میکند. زمانی که غرق در مطالعهی یک کتاب هستید تمام توجه شما معطوف به صفحات کتاب است و حتی ممکن است گذر زمان را احساس نکنید و به صداهای اطراف و افکار درون خود توجهی نمیکنید و این سبب ایجاد آرامش و رضایت در فرد میشود.
- کاهش استرس
طبق تحقیقات ۶ دقیقه کتابخوانی میتواند به میزان ۶۸ درصد از استرس فرد را کاهش دهد. مطالعه با ایجاد احساس آرامش سبب کاهش استرس میشود و بسیار بهتر از سایر روشها نظیر پیادهروی یا گوش دادن به موسیقی در این زمینه موثر است. روانشناسان معتقدند حواس پرتی ناشی از وارد شدن به دنیای کتاب بر رفع تنشها و فشارهای عصبی موثر است. دکتر دیوید لوئیس روانپزشک شناختی در این زمینه این چنین میگوید: « گم کردن خود درکتاب آرامش را به ذهن و روان شما باز میگرداند. »
- خودشناسی
خواندن کتابهای گوناگون ما را با ابعادی از وجود خودمان آشنا میکند که قبلاً آنها را کشف نکرده بودیم، بنابراین مطالعه سبب خودشناسی میشود. مارسل پروست در این باره این چنین میگوید: « به نظر نمیرسید که آنها خوانندگان نوشتههای من باشند بلکه آنها خوانندگان خودشان هستند. کتاب من فقط یک نوع ذرهبین است که به وسیلهی خواندن آن با آنچه در درونشان قرار دارد مواجه میشوند. من از آنها نمیخواهم مرا تحسین یا تشویق کنند اما میخواهم به سادگی به من بگویند که آیا واقعاً چنین است؟ آیا کلماتی که در درونشان خوانده میشود همانهایی هستند که من نوشتهام؟ »
- احساس درک شدن
جان گرین در این باره میگوید : « کتابهای بزرگ به شما کمک میکنند تا درک کنید و از طرفی احساس کنید که درک شدهاید . گاه در زمان مطالعهی یک کتاب به این حس دست مییابید که احساسات نویسنده دقیقاً احساسات شماست به گونهای که انگار این کتاب را مختص شما نوشتهاند و نویسنده در کتاب خود و در بیان احساسات خود شما را نشانه گرفته است. یکی دیگر از راههای درک شدن از طریق مطالعه خواندن خاطرات مشابه خود است. خاطرات نوشته شده از فردی که به شما شباهت بسیار دارد یا در موقعیتی شبیه شما قرار دارد این احساس را به شما منتقل میکند که فقط شما نیستید که در همچین شرایطی قرار گرفتهاید و این احساس درک شدن تأثیر عمیقی بر روان شما میگذارد.
- تحریک ذهنی
هنگاهی که شما در حال مطالعه یک کتاب هستید باید بتوانید تمام شخصیتهای داستان را به خاطر بسپارید و با پیشزمینههای آن و جاهطلبیهایشان در ارتباط باشید. در طی داستان باید بتوانید تمام رفتارها را پیگیری و با بررسی سرنخهای ظریف داستان به پیش بینی سرانجام آن بپردازید. خواندن کتاب ذهن را به تلاش و تکاپو میاندازد و این تأثیر مطالعه سبب افزایش ذهن آگاهی و قدرت حافظه شما میشود.
- افزایش مهارتهای اجتماعی
طبق تحقیقات دانشمندان خواندن آثار ادبی میتواند توانایی افراد را در درک شرایط روانی دیگران تقویت کند. قدرت تشخیص و درک احساسات دیگران مهارت مهمی است که در هدایت روابط اجتماعی کارساز است و این تأثیر مطالعه در زندگی ما خواهد بود. دلیل بهبود این مهارت این است که اصولاً داستانهای ادبی دارای تمی تخیلی هستند که ناخودآگاه خواننده را به همذات پنداری وا میدارند. بهگونهای که نگرانیهای شخصیتهای داستانی را درک میکنند و به این احساسات پاسخ میدهند.
- خواندن کتاب با صدای بلند روابط شما با کودکتان را بهبود میبخشد.
طبق عقیدهی روانشناسان خواندن کتابهای داستان برای کودک با صدای بلند سبب ایجاد روابط عاطفی خاصی با آنان میشود. بنابراین مطالعه به عنوان راهحلی برای بهبود روابط با کودکان توصیه میشود.
- مطالعه فرد را به یک سخنور خوب تبدیل میکند.
افرادی که مدام در حال مطالعه هستند بهتر میدانند در حین بیان یک داستان چگونه اطلاعات زائد و غیرضروری را حذف کنند و اینکه به شیوهی موثرتری میتوانند بر شنونده اثرگذار باشند.
متأسفانه امروزه آمار مطالعهی کتاب در جامعه بسیار کم است و تعداد محدودی از افراد علاقهمند به مطالعات مداوم و منظم هستند. در جوامع امروزی با بالا رفتن سطح مطالعه میتوان سطح فرهنگ و آگاهی جامعه را بالا برد. در واقع میتوان این چنین بیان کرد که عادت مطالعه به دلیل جایگزینهای سریعتری مانند استاتوسهای فیسبوک، توئیتها و کپشنهای اینستاگرامی در حال از بین رفتن است. در طول شبانه روز تقریبا نیمی از زمان خود را در فضای مجازی صرف مسائلی میکنیم که فایدهای ندارند در حالی که میتوان این زمان را صرف مطالعه کرد و شاهد پیشرفت و افزایش آگاهی در خود شد.